Ο γαλλικός λαός είπε «ΟΧΙ» σε πρωτιά της ακροδεξιάς

Η ανατροπή στις γαλλικές εκλογές με την νίκη του Λαϊκού Μετώπου του Mélenchon εναντίον της ακροδεξιάς Marie Lepen είναι μια σημαντική πολιτική ανατροπή και έχει ιστορικές συνέπειες τόσο για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  Συνεπάγεται ό,τι επηρεάζει σημαντικά την κατεύθυνση της γαλλικής πολιτικής σε τομείς, όπως  η κοινωνική πολιτική, η οικονομία, και οι διεθνείς σχέσεις  της χώρας.  Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια σημαντική στροφή στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό μια μετατόπιση προς τα αριστερά στην πολιτική της χώρας, με το Λαϊκό Μέτωπο να αποτελεί δύναμη που αμφισβητεί την κυριαρχία της ακροδεξιάς.

Γράφει ο *Γιάννης Καλαϊτζίδης

Πολύ μεγάλο ρόλο στην απίστευτη ανατροπή που σημειώθηκε στον Β΄ Γύρο των γαλλικών εκλογών διαδραμάτισε η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές η οποία έφτασε σε επίπεδα του 1981. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες εκλογικών αναλυτών είναι 20 μονάδες ποιο πάνω από την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές 2 χρόνια πριν.  Ο κίνδυνος για πολλούς μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης Marie Lepen κινητοποίησε ομάδες πληθυσμών και τις έφερε στην κάλπη. Αυτό είναι και μια έμπρακτη απάντηση σε όσους λένε πως η ψήφος τους δεν έχει αξία διότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα με αυτήν.

Ο γαλλικός λαός σεβόμενος την ιστορική του παρακαταθήκη ο λαός του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης δεν επέτρεψε την αναρρίχηση της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Τέλος, αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του μίσους, και του εθνικιστικού λόγου  των ελευθεριών απέναντι στις διακρίσεις.

*O Γιάννης Καλαϊτζίδης είναι φοιτητής δημοσιογραφίας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα