Ο Γ. Κουμουτσάκος στο Indicator.gr: Η εκλογή νέας κυβέρνησης, ευκαιρία αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία

Ο υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στην Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στα σχέδια του κόμματός του για την επόμενη μέρα σε περίπτωση εκλογικής νίκης, επισημαίνοντας πως θα εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, αποφασιστική και στιβαρή.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο ζήτημα αυτό, o υποψήφιος με την ΝΔ, τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην πράξη, κάτι το οποίο θα επιδιώξει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ερωτώμενος για την Συμφωνία των Πρεσπών και πως θα χειριστεί τελικά το θέμα αυτό μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος, σημείωσε πως θα υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς ωστόσο να απεμπολείται το δικαίωμα της αρνησικυρίας ή veto όπου απαιτηθεί.

Τέλος, αναφερόμενος στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως στόχος ως εθνική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι, την επόμενη μέρα η χώρα να κυβερνηθεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο με στιβαρή και σταθερή διακυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως αξιολογείτε την στάση της ΕΕ απέναντι στην πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας;  Θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις που θα την αναχαιτίσουν;

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. κινούνται σε ορθή κατεύθυνση. Όμως θα κριθούν εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα και κυρώσεις. Η Ένωση θα κληθεί να προστατεύσει ένα κράτος μέλος της και βέβαια τη συλλογική της ενεργειακή ασφάλεια που απειλείται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία.   Θα κληθεί, όπως έχει ζητήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να εφαρμόσει συγκεκριμένες αποφάσεις στην πράξη.

Σύμφωνα με την δική σας εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκτιμάτε πως θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης αυτής ή ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου βρίσκεται στο τραπέζι;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν κυριαρχεί ο παραλογισμός στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Εάν όμως τελικά ο παραλογισμός υπερισχύσει της λογικής, ας είναι όλοι βέβαιοι ότι αυτό θα βλάψει πρωτίστως την ίδια την Τουρκία.

Η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης δίνει μια πολύτιμη ευκαιρία αποκλιμάκωσης για να αρχίσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Ελπίζουμε να το καταλάβει εγκαίρως η Άγκυρα και να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία προς το κοινό καλό.

Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ αν είναι η επόμενη κυβέρνηση; Έχετε συγκεκριμένους σχεδιασμούς ώστε να αποτρέψετε τετελεσμένα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο;

H ΝΔ θα εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, αποφασιστική και στιβαρή, που θα στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα προς την Τουρκία, θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις συμμαχίες και τη διεθνή θέση τη χώρας, θα παίρνει καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες.

Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα, όχι όμως με τις συνθήκες που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι η περίοδος της μετάβασης από τη μια κυβέρνηση στην επόμενη δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί από την άλλη πλευρά ως περίοδος αδυναμίας. Η χώρα έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ. Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική πρόκληση. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Εκτιμάτε πως στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμούς;

Στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στη λανθασμένη ανάγνωση των εξελίξεων από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιαν ανάγνωση που έδινε στοιχεία παροδικότητας εκεί που υπήρχαν σημάδια στρατηγικής και διάρκειας. Αυτό το δεδομένο οδήγησε σε κινήσεις που δεν λειτούργησαν θετικά, όπως η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο. Επισκέψεις που έδιναν την ψευδαίσθηση της κανονικότητας, την ώρα που εξυφαίνονταν ένα ευρύ πλέγμα προκλήσεων και παραβιάσεων από τη γείτονα. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και αγνοηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ που επέμενε να χειρίζεται μείζονα ζητήματα εθνικού χαρακτήρα με λογικές μικροπολιτικής επικοινωνίας.

Στο θέμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση έφερε μια επιζήμια Συμφωνία. Συμφώνησε εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν διαφωνήσει, δεσμεύοντας τη χώρα να χάσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου ,ενώ η γειτονική χώρα έχει σημαντικά οφέλη όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ, διεθνή αναγνώριση κλπ.

Προεκλογικά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Πως θα χειριστεί τελικά το θέμα αυτό μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ;

Η συμφωνία εφαρμόζεται και δημιουργεί τετελεσμένα. Θα πορευτούμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Όμως, σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις Πρέσπες, θα κρατήσουμε τη σθεναρή στάση που επιβάλει το εθνικό συμφέρον, χωρίς φυσικά να απεμπολούμε οποιοδήποτε δικαίωμα μας δίνει η θέση μας ως χώρα μέλος της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου προφανώς και του δικαιώματος της αρνησικυρίας – veto όπου απαιτηθεί.

Μια ανάσα πριν τις κάλπες πλέον, ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για τα εκλογικά αποτελέσματα; Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία;

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει δεδομένη. Όμως δεν αρκεί. Διότι η κρισιμότητα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έγκειται στην 8η. Στην επόμενη μέρα που θα πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει περιθώριο αβεβαιότητας. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνον στα οικονομικά ζητήματα αλλά και σε αυτά της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αυτό θα πρέπει να έχουν οι πολίτες κατά νου πηγαίνοντας στις κάλπες. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος πειραματισμού. Μια στιβαρή και σταθερή διακυβέρνηση αυτοδυναμίας είναι εθνική προτεραιότητα. Όχι απλώς κομματική επιδίωξη.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα στους ψηφοφόρους του Βόρειου τομέα της Αθήνας, ώστε να προτιμήσουν το κόμμα σας και εσάς προσωπικά;

Να δώσουν προσοχή στο μέλλον τους. Στο συλλογικό και ατομικό αύριο, για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δίνει ειλικρινή – ρεαλιστική προοπτική. Όμως σημασία έχουν μόνον οι πολιτικές, που αναλυτικά περιγράψαμε με το πρόγραμμά μας. Έχουν και τα πρόσωπα. Διότι ακόμα και οι πιο καλά σχεδιασμένες πολιτικές αποτυγχάνουν εάν εφαρμοστούν ελλειμματικά από ανθρώπους  χωρίς την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία. Οι πολίτες πρέπει να είναι αυστηροί με τα κριτήρια που βάζουν, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Να θέσουν λοιπόν ψηλά τον πήχη στην επιλογή των εκπροσώπων τους, βάζοντας ένα διπλό κριτήριο: την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα. Δηλαδή την ικανότητα στη διαχείριση, αλλά και τη σχέση των πολιτικών με το χρήμα και την εξουσία, το ήθος και την εντιμότητα, το πρότυπο που οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι παράγουν για την κοινωνία.
Με αυτές τις αρχές διεκδικώ την ψήφο των πολιτών στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

 

Σχετικά Νέα