Ο Γ. Χριστοφορίδης στο Indicator.gr: H ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα που είναι το τέταρτο μνημόνιο

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, Γιώργος Χριστοφορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφερόμενος στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση, τόνισε πως έχει κρυφή ατζέντα, που είναι το τέταρτο μνημόνιο, με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Παράλληλα, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε πως το 2018, επί Τσίπρα, είχαμε στη χώρα σχεδόν τις διπλάσιες  Ξένες Άμεσες Επενδύσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2014 που ήταν η καλύτερη χρονιά της γαλάζιας διακυβέρνησης,το success story του Σαμαρά.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων  για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλει τους στόχους ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ, επισημαίνοντας πως κ. Μητσοτάκης θα πάει να διαπραγματευθεί τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού πρώτα κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις (μειώσεις δαπανών, νέα λιτότητα για τους πολλούς).

Τέλος, για τον πήχη που έχει θέσει ο  ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, ο κ. Χριστοφορίδης, εμφανίζεται αισιόδοξος, τονίζοντας πως στόχος είναι η ανατροπή του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και η νίκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Kύριε Χριστοφορίδη, ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μετά την ήττα των Ευρωεκλογών;

Εύκολη ερώτηση. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή του αποτελέσματος και η νίκη στις εθνικές κάλπες. Βέβαια, μια τέτοια απάντηση καταλαβαίνω ότι προϋποθέτει και μια εξήγηση παραπάνω, για το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή όχι. Βλέπω, λοιπόν, τα νούμερα και σας λέω το εξής: Η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν 9,3 μονάδες. Αν προσθέσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων, η πραγματική διαφορά είναι 8,4 μονάδες. Που σημαίνει ότι, αν πείσουμε να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 4,2% το οποίο στις ευρωεκλογές ψήφισε ΝΔ, έγινε η ανατροπή. Γιατί λέω «να επιστρέψει»; Γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι, από το 2015 και μετά, ένα 14% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τότε, πήγαν στη ΝΔ, ως ψήφος διαμαρτυρίας προφανώς. Όμως, από τότε άλλαξαν πολλά. Και μπορούμε να πείσουμε τουλάχιστον έναν στους τρεις από αυτούς να επιστρέψει. Δεν λέω ότι είναι εύκολο. Όμως, σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Συμπερασματικά, λοιπόν, απαντώ στην ερώτησή σας ότι ο στόχος μας είναι η νίκη και θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της ανεργίας στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι αυτή η μείωση δεν παραπέμπει σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια; 

Τα ακούω και εγώ αυτά τα επιχειρήματα, που απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταμοντέρνας επιχειρηματολογίας, την οποία θα χαρακτήριζα από αστεία ως τραγική. Μάλιστα, πολλοί εκπρόσωποι της ΝΔ τα λένε και μπροστά μου στα τηλε-τραπέζια. Και, βέβαια, τότε δεν χάνω την ευκαιρία να τους αποδείξω την αλήθεια, με τα επίσημα στοιχεία, που τα έχω πάντα μαζί μου. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έχει μειωθεί, με μισθούς αυξημένους, είτε σε ποσοστό επί του πληθυσμού, είτε σε απόλυτους αριθμούς είτε με όποια μέθοδο επιλέξει ο καθένας. Όσον αφορά δε το αντεπιχείρημα περί δήθεν μεγάλου ποσοστού μερικής απασχόλησης, αυτό δεν είναι παρά άλλο ένα γαλάζιο ψέμα, μια συνειδητή παραποίηση της πραγματικότητας. Γιατί η ΝΔ υπολογίζει το ποσοστό σε λάθος βάση και, φυσικά, το κάνει συνειδητά. Αν ακούσετε προσεκτικά τον κ. Βρούτση, που συνήθως βγαίνει και τα λέει αυτά για λογαριασμό της ΝΔ, θα διαπιστώσετε ότι ο άνθρωπος δεν μετρά τα ποσοστά στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε χρόνο, αλλά στις προσλήψεις, πριν αφαιρεθούν οι αποχωρήσεις του έτους!

Δηλαδή, δεν υπολογίζει με βάση το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με βάση μια μεταβλητή της εξίσωσης που τον βολεύει. Αυτό είναι τελείως λάθος, φυσικά το γνωρίζουν στη ΝΔ, αλλά επιμένουν να το κάνουν!

Η αλήθεια, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες από 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι πλήρους απασχόλησης. Τα υπόλοιπα είναι αστειότητες, που βασίζονται σε συνειδητή παρερμηνεία των στοιχείων.

 Μια από τις ευθύνες που σας επιρρίπτουν είναι η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων. Τι απαντάτε σε αυτό; 

Απαντώ με τα επίσημα στοιχεία.

Το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά της γαλάζιας διακυβέρνησης, το success story του Σαμαρά. Ετσι δεν λένε; Το αμφισβητεί κανείς; Λοιπόν, το 2014 είχαμε Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στη χώρα, ύψους 2,022 δισ. ευρώ.

Το 2018, επί Τσίπρα, είχαμε στη χώρα Ξένες Αμεσες Επενδύσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν τις διπλάσιες.

Με αυτή την εικόνα, κάπως υποκριτικό και παράλογο δεν είναι από μέρους της ΝΔ να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για αδυναμία προέλκυσης επενδύσεων; Μα, αν καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε για τους εαυτούς τους, που έφεραν τις μισές επενδύσεις από τον Τσίπρα, στην καλύτερή τους χρονιά, τι λένε ακριβώς;

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι, σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, θα επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θεωρείτε πως αυτό μπορεί να είναι εφικτό; 

Πρώτον, θα θυμίσω στους αναγνώστες μας ότι –παραδοσιακά- το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο της ΝΔ, όταν ήθελε να ζητήσει κάτι από τους δανειστές, ήταν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Δεύτερον, θα ήθελα –με την ευκαιρία- να τονίσω μια τεράστια διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί, αν προσέξετε, αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα πάει να διαπραγματευθεί τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, ΑΦΟΥ πρώτα κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις, πάει να πει μειώσεις δαπανών, πάει να πει νέα λιτότητα για τους πολλούς. Τότε –λέει- ότι θα μπορεί να πετύχει τη μείωση των στόχων, αφού προκαταβάλει λιτότητα στους δανειστές.

Μια μείωση, βέβαια, που ο Τσίπρας έχει πετύχει ήδη de facto, προκαταβάλλοντας, όχι λιτότητα, αλλά χρήματα που ήδη υπάρχουν από το μαξιλάρι ρευστότητας. Είναι το σχέδιο περί κατάθεσης 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ειδικό λογαριασμό, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση να μην έχει στόχο 3,5% πλεόνασμα, αλλά 2,5% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει ήδη αυτό που ευαγγελίζεται η ΝΔ, χωρίς μάλιστα τη νέα λιτότητα που προϋποθέτει η γαλάζια λογική.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να  αντιμετωπίσουν κάποιο δυσμενές «κρυφό πρόγραμμα» από τη ΝΔ, σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος της ΝΔ, τότε που συστήθηκε στον κόσμο και είπε τι θέλει να κάνει αν κυβερνήσει, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Έλεγε συγκεκριμένα «δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα». Τώρα, προεκλογικά, λέει τσιτάτα, τύπου ότι θα στηρίξει τους συνταξιούχους. Πάντως, η πραγματική του πρόθεση ταυτίζεται με αυτή της Μιράντας Ξαφά, που όταν έμαθε ότι η κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων, εξοργίστηκε! Αυτό έλεγε από παλιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ότι οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν.

Επίσης, δεκάδες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που σημαίνει μείωση του αφορολόγητου.

Άρα, ναι, η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα, που είναι το τέταρτο μνημόνιο, με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου. Ακριβώς αυτά δηλαδή που ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά ο Τσίπρας ακύρωσε, με τη διαπραγματευτική του τακτική. Αυτά θα έρθουν με Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτά που ακύρωσε ο Τσίπρας.

Και δεν τελειώσαμε εδώ…

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί την 7ήμερη εργασία ένα σούπερ κίνητρο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Άρα, το 5ήμερο το θεωρεί εμπόδιο, προφανώς…

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί το δώρο Χριστουγέννων ως ένα κατάλοιπο της παλιάς εποχής, που κανονικά δεν θα πρέπει να το περιμένουν πλέον οι Έλληνες.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί το 8ωρο «ξεπερασμένο».

Βέβαια, κάθε φορά, βγαίνει το κόμμα την επόμενη μέρα και διορθώνει τον Πρόεδρό του. Και, έτσι, οι Νεοδημοκράτες έχουν μια διάψευση να επικαλούνται, αγνοώντας αυτά που πραγματικά είπε ο Πρόεδρός τους. Είναι και αυτό ένα γαλάζιο σημείο των καιρών. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της ορθής επανάληψης. Φυσικά και η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα. Για αυτό, άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε από τον αντίπαλό του, αποφεύγοντας μια αντιπαράθεση που θα τον στρίμωχνε στη γωνία, ακριβώς πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα.

Τι θέλετε να πείτε στους ψηφοφόρους του Νότιου Τομέα της Αθήνας ώστε να προτιμήσουν το κόμμα σας και εσάς προσωπικά; 

Θέλω να τους πω να μην ακούσουν εμένα, να μην με πιστέψουν. Τα μάτια τους τα πιστεύουν; Τα αυτιά τους; Ας μπουν μόνοι τους στο site της ΕΛΣΤΑΤ (statistics.gr) να δουν με τα μάτια τους την πραγματικότητα. Ας μπουν στο youtube να ακούσουν μόνοι τους τις κυνικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα εργασιακά. Και τότε, αφού αποφασίσουν μόνοι τους, χωρίς να έχουν πάνω από το κεφάλι τους την ερμηνεία κανενός δημοσιογράφου, να καταλήξουν σε συμπέρασμα και να πάνε να ψηφίσουν.

Εγώ αυτή τη μάχη της αλήθειας και της ενημέρωσης κατέβηκα να δώσω. Η μάχη συνεχίζεται. Καλή ψήφο σε όλους.

Σχετικά Νέα