Ο ΦΠΑ, η 13η σύνταξη και τα εργασιακά κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές μπαίνει από σήμερα η χώρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια επιχείρηση αξιοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης  που ψηφίστηκαν στη Βουλή με θετικό η αρνητικό πρόσημο, ανάλογα με τη θέση των κομμάτων τους στην πολιτική αρένα.

Η κυβερνητική πλευρά εκτιμά ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον πιο καθαρά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, παρατηρώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει ήδη να αποδομεί τα κοινωνικά κεκτημένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις δημόσιες τοποθετήσεις του  έχει θέσει ένα μεγάλο ερωτηματικό δίπλα στην επάνοδο της 13ης σύνταξης, ενώ γνωστές είναι οι πρόσφατες θέσεις του για το εργασιακό, το πενθήμερο και το οκτάωρο. Αναφορικά με τις σημαντικές μειώσεις του ΦΠΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζεται στην υπενθύμιση ότι ειδικά στην εστίαση, απλά ο ΦΠΑ, επανέρχεται στα επίπεδα της εποχής Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θέτει το αμείλικτο ερώτημα για την επόμενη εκλογική μάχη με αναφορά στα κοινωνικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

“Αν οι πολίτες δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική μας κανείς διευθυντής τράπεζας και κανείς τεχνοκράτης δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα μέτρα αυτά.

»Αν όμως ψηφιστεί το ψηφοδέλτιο που γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης, κατάργηση του οκτάωρου, κατάργηση του πενθήμερου, θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής» ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του στα Τρίκαλα ενώ από την Κοζάνη ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και στην αποκατάσταση των αδικιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ευνοούνται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως η πρόσφατη συνέντευξη στο Star.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ΝΔ δεσμεύεται από τα μέτρα ελάφρυνσης και τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «εγγυώμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες».

Η τοποθέτηση αυτή θεωρείται άμεση παραδοχή του αρχηγού της ΝΔ πως όχι μόνο δεν εγγυάται τη διαρήτηρση της μόνιμης 13ης σύνταξης, αλλά επί της ουσίας προαναγγέλλει την κατάργησή της αν εκλεγεί πρωθυπουργός.

Γεγονός είναι ότι από τη στιγμή, όμως, που στη ΝΔ αναγκάζονται να δημοσιοποιήσουν τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, γίνονται αντιληπτοί οι σχεδιασμοι τους για κατάργηση της 13ης σύνταξης, του δώρου Χριστουγέννων, των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και οι νεοφιλελεύθερες ιδέες τους για την απελευθέρωση του ωραρίου και της επταήμερης εργασίας.

Σχετικά Νέα