

Η Ισλαμική Δημοκρατία και οι συντηρητικοί στο Ιράν ενδέχεται να επωφεληθούν από τον φόνο από αμερικανική επιδρομή του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μιας χαρισματικής προσωπικότητας του Ιράν, εκτιμούν αναλυτές.
Η εκτέλεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή του επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς προκάλεσε μια συναισθηματική έκρηξη στο Ιράν, την οποία οι αρχές δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν.
“Ο φόνος του Σουλεϊμανί, ο οποίος σε αμερικανικούς όρους είχε θέση αντίστοιχη του επικεφαλής της CIA και αυτού της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα του Ιράν”, επισημαίνει ο Άαρον Μίλερ πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο θάνατος του στρατηγού, τον οποίο ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει “ζωντανό μάρτυρα”, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να ωφεληθεί. “Θα έχουν την ευκαιρία να εκτρέψουν τα πλήγματα. Όχι για πολύ καιρό, αλλά θα υπάρξει λαϊκή συναισθηματική αντίδραση”, εξηγεί ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τεχεράνη.
“Ενσάρκωνε μια όμορφη εικόνα στρατιώτη στο ιρανικό φαντασιακό”, προσθέτει.
Πολλοί Ιρανοί θεωρούσαν τον Σουλεϊμανί ήρωα στον οποίο μπορούσαν να βασίζονται ώστε η χώρα τους να μην έχει την κατάληξη του Ιράκ, της Συρίας ή του Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο του αμερικανικό ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Μέριλαντ είχε επισημάνει ότι ο στρατηγός ήταν η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στο Ιράν, με 8 στους 10 να έχουν θετική άποψη για εκείνον.
Βαθειά οργή
Ο φόνος του ίσως ωθήσει την Τεχεράνη να αναδιπλωθεί σε αμυντική στάση. “Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ιρανικό κοινοβούλιο θα περάσει στα χέρια των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων” στις εκλογές του Φεβρουαρίου, προέβλεψε σε tweet του ο Αλί Βαέζ αρμόδιος για το Ιράν στο International Crisis Group.
Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο κοινωνικής έντασης
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι αποκατέστησαν την τάξη μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς να αναφερθούν σε αριθμό θυμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά σε 300 τους νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.
Εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, υποτιμήθηκε και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε στις τελευταίες του προβλέψεις ότι το ιρανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 9,5% το 2019. Τον Δεκέμβριο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παρουσίασε έναν “προϋπολογισμό αντίστασης” στις κυρώσεις.
“Τα προβλήματα που οδήγησαν στις διαδηλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Το καθεστώς ενδέχεται να εκμεταλλευθεί (τον φόνο του στρατηγού) για να συνεχίσει την καταστολή των αντιφρονούντων”, ισχυριζόμενο ότι παίζουν το παιχνίδι των ΗΠΑ, σημειώνει η Αριάνε Ταμπαταμπάι αναλύτρια στο αμερικανικό ινστιτούτο Rand.
Ο Σουλεϊμανί είχε δύο αντικρουόμενες εικόνες, συνεχίζει: Αυτή του ήρωα που υπερασπίζεται την πατρίδα, η οποία “κυριαρχούσε στην φιλοκυβερνητική νεολαία”. Όμως από άλλους θεωρούνται στέλεχος “μιας οργάνωσης υπεύθυνης για την καταστολή και ωμότητες”.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.