Ο Fitch υποβαθμίζει την Τυνησία σε Junk καθώς η συμφωνία με το ΔΝΤ φαίνεται να καθυστερεί

Η Τυνησία υποβαθμίστηκε περαιτέρω σε κατηγορια “junk” από τον οίκο Fitch Ratings, καθώς το οικονομικά ταλαιπωρημένο βορειοαφρικανικό κράτος αγωνίζεται να συνάψει μια τελική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα εξασφάλιζε κρίσιμη χρηματοδότηση.

Η κίνηση αυτή “αντανακλά την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Τυνησίας να κινητοποιήσει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές της ανάγκες”, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του.

Η μείωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αθέτησης του εκδότη σε ξένο νόμισμα σε CCC- από CCC+ δείχνει επίσης “την αποτυχία εφαρμογής προηγούμενων δράσεων για ένα συμφωνημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ” που απαιτείται για την απελευθέρωση “σχετικής διμερούς χρηματοδότησης”, δήλωσε η Fitch.

Η Τυνησία, η οποία επλήγη σκληρά από την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, κατέληξε σε μια αρχική συμφωνία για μια συμφωνία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επώδυνων περικοπών στις κρατικές δαπάνες, που είναι απαραίτητες για την υπογραφή της συμφωνίας.

“Το κεντρικό μας σενάριο προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ της Τυνησίας και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Fitch. “Αλλά αυτό είναι πολύ αργότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες μας και οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι”

Ο πρόεδρος Κες Σαίντ έχει επίσης επικρίνει αυτό που αποκαλεί ξένες “ντιρεκτίβες” για την οικονομία, θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για μια επικείμενη συμφωνία. Εν τω μεταξύ, η συγκομιδή σιτηρών της Τυνησίας το 2023 θα είναι η μικρότερη των τελευταίων 20 ετών, γεγονός που ενδεχομένως θα καταστήσει αναγκαίες περισσότερες εισαγωγές, οι οποίες θα ασκήσουν πίεση στα συναλλαγματικά της αποθέματα εν μέσω επιδεινούμενης έλλειψης ψωμιού.

Η οικονομική δυσπραγία της Τυνησίας τραβάει την προσοχή της Ευρώπης. Η γενέτειρα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό παράνομων διελεύσεων στη Μεσόγειο, τόσο από Τυνήσιους όσο και από άλλους από την αφρικανική ήπειρο. Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι μια κατάρρευση θα ωθούσε σε περαιτέρω μετανάστευση.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Τυνησία στις συνομιλίες με το ΔΝΤ, πρόκειται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Τύνιδα σε λιγότερο από μία εβδομάδα την Κυριακή, μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα