Ο Ερντογάν «παίζει» με τα σπίρτα – Η Ελλάδα σε ετοιμότητα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο απόηχο των προκλήσεων από την μεριά του Ερντογάν και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ .

O Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει στείλει το γεωτρύπανο «Πορθητής» και έχει αρχίσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως εκτιμούν στις δυτικές πρωτεύουσες, βρίσκεται μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να αποτύχει παταγωδώς στη διεκδίκηση ρόλου για τη χώρα του στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο η Τουρκία έχει σαν στόχο να κλιμακωθεί η ένταση στα όρια ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου, ώστε να παρέμβει η διεθνής κοινότητα.  Μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθούσαν, θα δινόταν η δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι τις αξιώσεις της για τους υδρογονάνθρακες.

Από την μεριά της Ελλάδας, φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να προλάβουν τον απρόβλεπτο Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησαν την Κυριακή, προκειμένου να χαράξουν τη στάση που θα κρατήσουν από κοινού στα όργανα της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν κυρώσεις προς την Άγκυρα.

Κατά τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα επιδιώξουν να αποφασίσει η Σύνοδος την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εκτιμά ότι «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία».

«Η χώρα μας ακολουθεί παγίως εξωτερική πολιτική που βασίζεται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα. Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά, όμως, τις σχέσεις των κρατών δεν αρκεί το δίκαιο, αν δεν βασίζεται στη διπλωματική ισχύ. Για τον λόγο αυτό συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο, ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό, επιδιώκοντας να υπάρξει σαφές ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της νομιμότητας. Να επιβεβαιωθεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αποτελούν και κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας».

Τέλος, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, μάλιστα, παράδοξο ότι όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αύξησε τάχα την ένταση στην περιοχή, είναι συνήθως οι ίδιοι που μας ασκούσαν κριτική για τη συνέχιση του διαλόγου με τα ΜΟΕ, που αποσκοπούν ακριβώς στην εκτόνωσή της».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα