Ειδικοί, επαΐοντες επί των οικονομικών και αναλυτές αγορών συμφωνούν ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει, με αιχμή του δόρατος τους δασμούς, θα αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία. Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει στην παρούσα φάση το μέγεθος των επιπτώσεων, ωστόσο είναι πρόδηλο ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι φορέας κακών μαντάτων και εξελίξεων.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Θεσμοί, φορείς, οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και έχουν εκκινήσει τη διαδικασία λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου αυτή να είναι πιο ανώδυνη για τις οικονομίες και τις αγορές. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα και θα παρουσιάσει υψηλότερο πληθωρισμό από το αναμενόμενο. Το Ταμείο εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει αυξηθεί και η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική έχει εκτιναχτεί στα ύψη. Αποφεύγει, ωστόσο, όπως κάνουν και άλλοι θεσμικοί φορείς να μιλήσει για ύφεση, ωστόσο, τα ισχυρά «απόνερα» που αφήνει στο πέρασμά του ο εμπορικός πόλεμος, είναι δυνητικά ικανά να την προκαλέσουν.
Στο ίδιο αρνητικό μοτίβο κινούνται και οι εκτιμήσεις της Fitch, η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος επικαλούμενη τη σοβαρή κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Ειδικότερα «βλέπει» ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα πέσει κάτω από το 2% φέτος. Το επίπεδο αυτό θα ήταν το χαμηλότερο από το 2009, εξαιρουμένης της πανδημίας
Η Moody’s Ratings αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις χρεοκοπίες εταιρειών μέσα στο έτος, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και να καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση.
Με το όπλο παρά πόδα η ΕΚΤ
Στη… γειτονία μας, στην Ευρώπη, άπαντες είναι σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπαρκτή απειλή που χτυπά την ανάπτυξη και είναι πιθανό να «φουσκώσει» τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ θα είναι με το όπλο παρά πόδα το επόμενο διάστημα, βλέποντας κατάματα το ενδεχόμενο νέας μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο. Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι έχει προκληθεί σοκ ζήτησης από τους δασμούς των ΗΠΑ και το σημαντικότερο ρίσκο αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε ότι οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια, η αβεβαιότητα πλήττει τους καταναλωτές, ενώ είναι πιθανό να επηρεασθούν και οι επενδύσεις.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, πάντως, η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα, καθώς παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης, η μεταποίηση έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 6,1%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την εισαγωγή του ευρώ.
Η ανθεκτική Ελλάδα
Ανθεκτικότητα δείχνει και η ελληνική οικονομία, η οποία σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες συνεχίζει να ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές και τους επενδυτές. Η προ ημερών νέα αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s εντός της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί αναμφίβολα μια ισχυρή απόδειξη. Ταυτόχρονα, όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα, η «ζημιά» για τις ελληνικές εξαγωγές από τους αμερικανικούς δασμούς θα είναι σχετικώς περιορισμένη, σε σύγκριση πάντα μ’ αυτή που θα υποστούν άλλες ευρωπαϊκές που συνδέονται στενά με την αμερικανική αγορά.