

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας εισέρχονται σε μια νέα, ασταθή φάση, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. Η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον επιδεινούμενο εμπορικό πόλεμο που συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να στέλνει σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον. «Δεν φοβόμαστε», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενωθεί απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την αυστηροποίηση των δασμών, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια μελλοντική συμφωνία με την Κίνα, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις. Στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του μετά τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο, υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, δηλώνοντας ότι η οικονομική στρατηγική του θα αποδώσει. «Η χώρα μας βγάζει πια χρήματα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δολάριο θα ενισχυθεί σημαντικά.
Ταυτόχρονα, ενώ η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανακοίνωνε την εφαρμογή των νέων δασμών, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επαναλάμβανε τη βούληση του Τραμπ να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Εάν η Κίνα συνεχίσει να αντιδρά με αντίποινα, αυτό δεν θα είναι καλό για εκείνη», προειδοποίησε.
CNN: Η Αμερική και οι σύμμαχοί της σε αναζήτηση λύσης
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, μετά από μήνες σφοδρών εμπορικών μέτρων, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να αναζητά συμμάχους για να πιέσει την Κίνα. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε μια εμπορική σύγκρουση με το Πεκίνο, χωρίς να διαφαίνεται σαφής πορεία προς την νίκη. Όπως επισημαίνεται, μια πιθανή λύση για την άσκηση πίεσης στο Πεκίνο θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Βιετνάμ, οι οποίες είναι έτοιμες να ενταχθούν σε εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
Αν και η προσέγγιση αυτή μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο μοχλό πίεσης στην Κίνα, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: η πολιτική του Τραμπ για την προτεραιότητα της Αμερικής (America First) ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με τη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών.
Το ζήτημα της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στους συμμάχους τους
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συμμάχους τους, καθώς ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει και απομακρυνθεί από παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς. Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστούν τη βοήθεια αυτών των χωρών για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν, δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων και ενεργειών του Τραμπ.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η Trans-Pacific Partnership και η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, έχει δημιουργήσει κλίμα αποξένωσης με τους παλαιούς εταίρους της, γεγονός που καθιστά αμφίβολο το μέλλον της αμερικανικής ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιες οι προοπτικές για το μέλλον;
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η πολιτική του Τραμπ έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έναν εμπορικό απομονωτισμό που θα δυσχεράνει την επιστροφή τους στην ηγεσία του παγκόσμιου εμπορίου. Όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στην κυβέρνηση Ομπάμα, Τζέισον Φέρμαν, «Οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ένας απίστευτα αναξιόπιστος εταίρος για οποιονδήποτε στον κόσμο, και δεν ξέρω πώς θα επιστρέψουμε στο να είμαστε αξιόπιστοι».
Η εξέλιξη του εμπορικού πολέμου και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των διεθνών σχέσεων και την παγκόσμια οικονομία.
Σχετικά Νέα
Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα με ψήσιμο οβελία σε κάθε άκρη της χώρας
Από νωρίς το πρωί, στήθηκαν οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. Τιμώντας.
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την ξαφνική «πασχαλινή» εκεχειρία
Αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρειάζονταν απόδειξη του άγριου κυνισμού της Μόσχας όσον αφορά.
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες το σούβλισμα του οβελία
Με καλοκαιρία, χαμηλές εντάσεις ανέμων και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε.
«Χρυσή βόμβα»: H Kίνα «κάθεται» σε κοίτασμα χρυσού 81 δισ. δολαρίων
Η ανακάλυψη του «μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού στον κόσμο» θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τις.