Ο Εμ. Μακρόν καλεί τα πολιτικά κόμματα σε συζητήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα καλέσει σε συνομιλίες τα πολιτικά κόμματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα στο νέο κοινοβούλιο, καθώς το «στρατόπεδό» του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, θα ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη και θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν δέχεται πιέσεις να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους αντιπάλους του για να σώσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του μετά τις εκλογές του Σαββατοκύριακου. Αν αποτύχει, η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει μακρά περίοδο πολιτικής παράλυσης.

«Θα είναι πολύπλοκο»

Μπορεί μεν το Ensemble να συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να μην επηρεαστεί από τη δυνατή κοινοβουλευτική φωνή της αριστερής συμμαχίας αλλά και την πιο δυνατή από ποτέ ακροδεξιά. Σε αυτό το σκηνικό, οι κεντροδεξιοί Les Republicains φαντάζουν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τη διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Θα είναι πολύπλοκο», δήλωσε πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολιβιά Γκρεγκουάρ. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί».

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι το αν ο Μακρόν θα επιχειρήσει να συμμαχήσει με τους Les Republicains- που προς το παρόν απορρίπτουν σε επίπεδο ηγεσίας μια τέτοια εξέλιξη- ή θα μπει σε μάλλον τρικυμιώδη διαδικασία διαπραγματεύσεων με βουλευτές για κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά.

«Στον αέρα» οι μεταρρυθμίσεις

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο.

Το πρώτο μεγάλο τεστ θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για το κόστος διαβίωσης, που σύμφωνα με την Γκρεγκουάρ, η κυβέρνηση θα θέσει προς ψήφιση σε οκτώ μέρες, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου σώματος.

Θα ακολουθήσουν προτάσεις για τις ανανεώσιμης ενέργειας, οι οποίες θα δοκιμάσουν την ενότητα της αριστεράς, που δεν ομονοεί στα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα