Ο «δύσκολος δρόμος» της Δανίας για μείωση των εκπομπών ρύπων

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Δανίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της χώρας για μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 έχουν κριθεί «ανεπαρκείς» από τον οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της προόδου της.

Στην πρώτη ετήσια έκθεση, το Δανέζικο Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή δήλωσε ότι νέοι νόμοι, διακομματικές συμφωνίες και πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος της χώρας για τον κλίμα τον περασμένο Ιούνιο, θα μειώσουν τις εκπομπές κατά 7,2 εκατομμύρια τόνους CO2 έως το 2030, οι οποίες επαρκούν μόνο για τη μείωση των εκπομπών της Δανίας κατά 54% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά από αυτό και μόνο, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει το ένα τρίτο της πρόκλησης», προειδοποιεί η έκθεση, σημειώνοντας ότι καθώς η χώρα ξεκίνησε «κάνοντας πρώτα τα εύκολα» και έτσι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέση.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος, και αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση που έχει θέσει η δανική κοινωνία».

Ο Ράσμους Χέλβεγκ Πέτερσεν, εκπρόσωπος για το Κλίμαγια το Κοινωνικό Φιλελεύθερο κόμμα, δήλωσε στην εφημερίδα Politiken ότι η έκθεση ήταν μια «μαζική αποτυχία με ένα κεφάλαιο Α» για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και «μια αφύπνιση» για κάθε κόμμα της κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες.

Ωστόσο, ο υπουργός Κλίματος της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό DR ότι χαιρέτισε τις «καλές συμβουλές και συστάσεις» και πίστευε ότι η κυβέρνηση ήταν «απασχολημένη» με το θέμα.

«Προφανώς, έχουμε λιγότερα από 10 χρόνια για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, αλλά ευτυχώς έχουμε φτάσει πάνω από το ένα τρίτο αυτού, είπε. «Ήταν ένας χρόνος που κάναμε μεγάλη πρόοδο και πρέπει να συνεχίσουμε εντονότερα».

Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα, το κοινοβούλιο τον Ιούνιο ψήφισε ακόμη έναν νόμο για το κλίμα καθιστώντας τον στόχο νομικά δεσμευτικό για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, με την κυβέρνηση να δρομολογεί ταυτόχρονα ένα σχέδιο για τη δημιουργία δύο «ενεργειακών νησιών», ένα ένα στο Μπόρνχολμ, το οποίο θα παρέχει μαζί 5GW αιολικής ενέργειας.

Ο Γιόργκεν Ελμέσκοφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου, δήλωσε στον Guardian ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να δημοσιεύσει τώρα ένα σαφές και λεπτομερές πλαίσιο για το πώς σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο της. λαμβάνοντας μέτρα για τη δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώτος τιμολόγησης άνθρακα και έδωσε ένα «ευρύ σήμα» για το πού θα είναι η τιμή έως το 2030 · κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία · και σημείωσε ταχεία πρόοδο στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

«Απομένουν μόνο εννέα χρόνια μέχρι το 2030, οπότε υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος στην έκθεση», είπε. «Για πάρα πολλές από τις πρωτοβουλίες, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσουμε προς μια εφαρμόσιμη πολιτική και στη συνέχεια για να εφαρμοστεί η πολιτική.»

Ο Γιόργκενσενείπε το περασμένο καλοκαίρι ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υποστήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό είχαν μειώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας. Ωστόσο, στην έκθεσή του, το συμβούλιο υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει επίσης επισημάνει τις δυνατότητες αλλαγής της δημόσιας συμπεριφοράς, με, για παράδειγμα, αυξημένη εργασία στο σπίτι και περισσότερες ψηφιακές συναντήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα