Ο Δ. Παπαδημούλης για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ του 2022

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG), στη συζήτηση με θέμα «Αποτέλεσμα της συνδιαλλαγής για τον Προϋπολογισμό του 2022- Ανταλλαγή Απόψεων».

«Η συμφωνία που προέκυψε για τον Προϋπολογισμό του 2022 έκλεισε υπό δύσκολες συνθήκες, με την Κομισιόν, για ακόμη μία χρονιά να μην παίζει, ως όφειλε, το ρόλο του “έντιμου διαμεσολαβητή”, αλλά να μεροληπτεί απροκάλυπτα υπέρ του Συμβουλίου, που μέχρι τελευταία στιγμή στεκόταν αρνητικά απέναντι στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης, παίρνοντας τον λόγο ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή BUDG και σκιώδης εισηγητής για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022. Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της συνδιαλλαγής για τον Προϋπολογισμό του 2022 που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια σημαντική, θετική εξέλιξη, είναι ένα κέρδος, αλλά δεν είναι επαρκές σε σχέση με τις ανάγκες».

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «το Κοινοβούλιο ήταν ενωμένο σε αυτή τη διεκδίκηση, και γι’ αυτό πετύχαμε όσα πετύχαμε.

Αλλά αν δούμε τι αύξηση πετύχαμε για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, 51 εκατομμύρια ευρώ, και το συγκρίνουμε με την επιδείνωση της πανδημίας και με πόσα πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να εκπέμπουμε κλίμα πανηγυρισμών. Και για λόγους ουσίας και επειδή έχουμε μπροστά μας και άλλες δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας απολογισμό, τόνισε: «Για το EUforHealth, ζητούσαμε επιπλέον 80 εκ. €, πήραμε 51.

  • Για το Horizon Europe, κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον και για την καινοτομία, ζητήσαμε ενίσχυση 305 εκ € και πήραμε 60εκ. συν μια υπόσχεσηγια άλλα 40 εκ. από τις αποδεσμεύσεις.
  • Για το LIFE, ζητούσαμε 171εκ. € και συμβιβαστήκαμε στα 47,5εκ. € μετά από έντονες πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.
  • Για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, από τα 85,5εκ.€ καταλήξαμε σε 20εκ. €.
  • Τα πήγαμε καλύτερα στην ενίσχυση για τον εμβολιασμό σε τρίτες χώρες και την UNRWA, όπου πετύχαμε κάτι πολύ κοντά στον στόχο. Όπως επίσης πολύ ικανοποιητική είναι και η αύξηση των 211εκ € για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, παρότι πολύ απέχει από τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια που όλοι ξέρουμε ότι εντείνονται».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο Γιόχαν φαν Όβερτβελντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής BUDG, τόνισε ότι «η Κομισιόν δεν έπαιξε τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, αλλά ευθυγραμμιζόταν συχνά με το Συμβούλιο, δυσκολεύοντας τη δουλειά μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα