

Καταπέλτης είναι το πιστοποιητικό ελέγχου της PwC επί των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie Group.
Με βάση τον έλεγχο που διενεργήθηκε, εμβάσματα πήγαιναν και έρχονται μεταξύ θυγατρικών χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη διαδικασία αλλά με απλές προφορικές εντολές, ποσά εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζονταν ως “δάνεια” χωρίς όμως να καλύπτονται από αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις, μετρητά έβγαιναν και έμπαιναν από το ταμείο της εταιρείας για προσωπικές ανάγκες χωρίς την παραμικρή ύπαρξη εσωτερικού ελέγχου, ενώ το κομμάτι της Ασίας ήταν κυριολεκτικά μια άλλη εταιρεία όπου ελάχιστοι γνώριζαν τι συνέβαινε, όπως έδειξε άλλωστε και το πόρισμα της Α&Μ.
Αρνητική γνώμη
Ως αποτέλεσμα, το πιστοποιητικό της PwC εκδόθηκε με “αρνητική γνώμη”, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι οι εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Folli Follie δεν θεωρήθηκε από την PwC ότι απεικονίζουν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Οι ελεγκτές της PwC εγείρουν σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητες τους (going concern), παρότι η FFG έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την αίτηση υπαγωγής της στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν. 3588/2007 (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις έπρεπε να έχουν αποτιμηθεί σε καθαρές ρευστοποιήσιμες αξίες, δηλαδή στα ποσά που θα εισπραχθούν ή που οφείλονται να πληρωθούν εάν οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από την υπάρχουσα περιουσία, κατά την ρευστοποίηση και το κλείσιμο της εταιρείας.
Παρότι, πάντως, η PwC διαπιστώνει ζήτημα συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας είναι εσφαλμένες και παραπλανητικές, προχωρά σε σειρά παρατηρήσεων που συνοδεύουν το πιστοποιητικό ελέγχου. Μεταξύ των είκοσι, κατά πληροφορίες, παρατηρήσεων που διατυπώνονται προκύπτουν σοβαρότατα ζητήματα, ιδιαίτερα στο σκέλος των συναλλαγών μεταξύ των συνδεδεμένων μερών και της εταιρείας.
Το σοβαρότερο όμως αποτελεί η αξίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ του βασικού μετόχου της Folli Follie από την εταιρεία.
Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσολιούτσος εμφανίζεται να έχει αποστείλει επιστολή με την οποία ισχυρίζεται ότι κατά το παρελθόν είχε δανείσει σε βασική θυγατρική εταιρεία του ομίλου (η ασιατική holding FF Group Sourcing Ltd, ενώ γίνεται λόγος και για τη Links of London) ποσό 40 εκατ. ευρώ τα οποία και διεκδικεί. Όπως προκύπτει, υπάρχει σχετική λογιστική εγγραφή στον αναμορφωμένο ισολογισμό, ωστόσο από τις παρατηρήσεις της PwC δεν κατέστη, σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατόν να επαληθευτούν οι συναλλαγές, ούτε προέκυψαν τεκμήρια (συμβάσεις κλπ) που να τις επιβεβαιώνουν.
Σε επικοινωνία του Capital.gr με μέλη τη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, έγινε λόγος για παραστατικά και αποδεικτικά έγγραφα που κατέχει ο Δ. Κουτσολιούτσος και από τα οποία προκύπτει πως υπάρχει καταβολή με τη μορφή δανείου ποσού 40 εκατ. ευρώ προς την ασιατική θυγατρική από τον βασικό μέτοχo, παραστατικά τα οποία και παρουσιάστηκαν στο ΔΣ. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη αναγνώρισαν την απουσία σχετικών δανειακών συμβάσεων που θα έπρεπε να καλύπτουν τέτοιες συναλλαγές. Επιπλέον, έκανε λόγο για εγγραφή κονδυλίων που αφορά σε μισθούς 5-6 ετών που ουδέποτε έλαβε ο Δ. Κουτσολιούτσος για τις υπηρεσίες του στη ασιατική θυγατρική FF Group Sourcing Limited (FFGS) για να μην επιβαρύνει η εταιρεία.
“Αγνοούνται” 52 εκατ. ευρώ
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ελεγκτές της PwC, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εντόπισαν ποσά 41 εκατ. ευρώ που βγήκαν το 2018 από το ταμείο της εταιρείας προς ανύπαρκτες ή πτωχευμένες θυγατρικές τα οποία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει, χωρίς να διευκρινίζεται από τους ελεγκτές εάν αυτό έγινε πριν ή μετά την αποκάλυψη (στις αρχές Μαΐου 2018) από το fund QCM του σκανδάλου. Το γεγονός αυτό εγείρει τεράστια διαχειριστικά ζητήματα στην εταιρεία και έρχεται να φωτίζει περισσότερο τις πληροφορίες για αμφισβητούμενες ροές κεφαλαίων προς “related parties” (διασυνδεδεμένα μέρη) χωρίς εξασφαλίσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει το γεγονός πως δεδομένου ότι για τα 41 αυτά εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν τεκμήρια (δανειακές συμβάσεις, άρα θεωρούνται μη ανακτήσιμα, η εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει στην εγγραφή πρόβλεψης, κάτι που κατά πληροφορίες δεν έπραξε. Επιπλέον, προκύπτει πως έχουν δοθεί σε διευθυντικά στελέχη (χωρίς να κατονομάζονται) δάνεια 11 εκατ. ευρώ τα οποία κρίνονται επισφαλή.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τον ισολογισμό το μέγεθος της Folli Folli έχει περιοριστεί στο 1/3 αυτού που αποτύπωναν οι παραποιημένοι ισολογισμοί της τελευταίας δημοσιευμένης χρήσης (2017), η δραστηριότητα της Ασίας επί της ουσίας δεν υπάρχει στην εικόνα, ενώ καταγράφονται ζημιές (λόγω απομειώσεων κλπ) και αρνητικά κεφάλαια σε επίπεδο μητρικής. Το, δε, ενεργητικό του Ομίλου κινείται στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, από άνω των 2 δισ. ευρώ που εμφανιζόταν το 2017. Οι αναμορφωμένες λογιστικές καταστάσεις θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και εν συνεχεία θα κληθούν να τις εγκρίνουν οι μέτοχοι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για να συνταχθεί και κατατεθεί αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης
του Νίκου Χρυσικόπουλου
Πηγή: capital.gr
Σχετικά Νέα
Qualco: Ετοιμάζεται για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την είσοδο των.
Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό μετά την κατρακύλα στη Wall
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ασιατικές αγορές, παρασυρόμενες από το.
Στο «κόκκινο» η Wall Street: Σημαντικές απώλειες με φόντο την επίθεση Τραμπ στον Πάουελ
Υποχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα όλοι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι.
Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο, εν μέσω μηνυμάτων για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
“Βουτιά” άνω του 2% γνώρισε το πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων προόδου στις συνομιλίες μεταξύ.