Ο αρχιτεκτονικός λόγος της Σλοβενίας στην “καρδιά” της Νέας Υόρκης

Μια κατασκευή, χαρακτηριστική του αρχιτεκτονικού λόγου που επικράτησε στην εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με έντονη γραμμικότητα, ξεκάθαρο σχήμα και όγκο, ένα έργο πάνω στο οποίο αποτυπώνονται οι πειραματισμοί του μεταμοντερνισμού, το εκθεσιακό περίπτερο ή κιόσκι με την “επωνυμία” Κ67 του Σλοβένου σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Σάσα Μέχτιχ, παρουσιάζεται στην έκθεση Times Square Design Lab, στην “καρδιά” της Νέας Υόρκης. Το κιόσκι, που σήμερα βρίσκεται στη λεωφόρο Broadway μεταξύ της 45ης και 46ης οδού, είναι ένα από τα ορόσημα του βιομηχανικού σχεδιασμού της Σλοβενίας.

Η Times Square Alliance, υπεύθυνη για τη βελτίωση και την προώθηση της Times Square, αγόρασε το “Κ67″, επιλέγοντάς το, ως το πιο πρόσφατο ”χαρακτηριστικό” της πλατείας της Νέας Υόρκης, για τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του, το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων “STA”.

Ο επικεφαλής της Times Square Alliance, Τιμ Τόμπκινς δήλωσε ότι στόχος τους είναι να παρουσιάσουν το καλύτερο σχέδιο από όλο τον κόσμο στην πλατεία, μέσω της οποίας περνούν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι καθημερινά. “Κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε λίγη Ευρώπη στο Νέο Κόσμο, λίγη ομορφιά, ακόμα και ένα κομμάτι του σοσιαλισμού σε αυτόν τον κόμβο του καπιταλισμού” είπε χαριτολογώντας.

Πρόσθεσε ότι το κιόσκι θα μπορούσε να μείνει στο συγκεκριμένο σημείο για πάντα και να χρησιμοποιηθεί είτε ως σημείο τουριστικής πληροφόρησης είτε ως σημείο πώλησης άλλων προϊόντων, όπως βιβλίων και εφημερίδων. Η εξέλιξη της Times Square, τόνισε ο κ. Τόμπκινς, συνεχίζεται εδώ και είκοσι χρόνια καθιστώντας την σημείο “αναφοράς” όλο το εικοσιτετράωρο.

Ο κ.Τόμπκινς δεν αποκάλυψε το κόστος για την απόκτηση του Κ67, είπε όμως ότι ήταν μία πολύ καλή συμφωνία, δεδομένης της εξαιρετικής φήμης του σχεδιαστή του.

Το περίπτερο K67 “επισκέφθηκε” για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη το 1970 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMa). Πέρυσι, η σχεδιάστρια Βικτόρια Μίλνε το εντόπισε στην έκθεση του MoMa με τίτλο “Towards a Concrete Utopia” και αποφάσισε να το προτείνει ως τη νεότερη προσθήκη της πλατείας Times Square.
Ο ίδιος ο σχεδιαστής του, με τη βοήθεια μίας ομάδας εξειδικευμένων εργολάβων, φρόντισε για τη μεταφορά του περιπτέρου και έπειτα από αίτημα της Times Square Alliance επανέφερε τα αρχικά χρώματα της κατασκευής: έντονο κόκκινο για την κύρια δομή του περιπτέρου και σκούρο καφέ για τους τοίχους του.

Το Κ67 είναι παράδειγμα βιομηχανικού προϊόντος προσανατολισμένου στην άμεση εξυπηρέτηση των χρηστών. Έτσι, το εκθεσιακό περίπτερο αποτέλεσε και βάση για τον σχεδιασμό αντίστοιχων δομών, που στεγάζουν ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών. Περίπου 7.500 μονάδες του εκθεσιακού περιπτέρου έχουν κατασκευαστεί στο πέρασμα των χρόνων, που υπήρχαν σε όλη την επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Αυστραλία, ακόμα και στην Ιαπωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Νέα