O Aν. Λοβέρδος στο Indicator.gr: Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν για τα ποσοστά

O Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, Αντρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την δημοσιογράφο Δάφνη Γρηγοριάδη αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα που πρέπει να απευθύνει το ΚΙΝ.ΑΛ στους πολίτες λίγο πριν την προσφυγή τους στις κάλπες.

Όσον αφορά τις Τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι η γειτονική μας χώρα δεν γκριζάρισε μία περιοχή, αλλά περίπου ενήργησε σαν να ήταν στα όρια της κυριαρχίας της. Χαρακτήρισε δε την τουρκική στάση ως επιθετική.
Σχετικά με την οικονομία ανέφερε ότι εάν το κράτος και ο ρόλος του δεν περιοριστούν σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, η ανάκαμψη και η ευδαιμονία της Ελλάδας δεν πρόκειται να συντελεστούν.

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι κανένα σενάριο μια ανάσα πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να εξεταστεί από έναν υποψήφιο βουλευτή. Συνέχισε δε λέγοντας ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ούτε υποθέσεις ούτε σενάρια, αλλά υπάρχει κάλπη και η βούληση του λαού.

Όσον αφορά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, όπως ανέφερε και στην σχετική του ομιλία στη Βουλή, είναι λυπηρό ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα να έρχεται προς ψήφιση με αντισυνταγματική διαδικασία τη στιγμή που οδεύουμε προς εκλογές.

Τέλος αναφορικά με την πορεία του κόμματος δήλωσε ότι το φαντάζεται με διψήφιο ποσοστό προτίμησης και κυβερνητικές βλέψεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως πιστεύετε ότι θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές; Η απουσία του κ. Βενιζέλου από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ θα επηρεάσει την διαμόρφωση του δικού σας ποσοστού;

Είχα εκφραστεί πράγματι πολύ καιρό πριν τις εκλογές για το αποτέλεσμά τους, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των τριών κομμάτων θα είναι γύρω από τον άξονα 40-20-10 %. Από τότε μεσολάβησε πολύς καιρός και δεν σας κρύβω ότι κι εγώ έχω σήμερα την απορία να δω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν η λαϊκή βούληση εκφραστεί στις κάλπες, οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνονται στα καφενεία και να αρέσουν πολύ στους πολίτες δεν πρέπει όμως και δεν ταιριάζει να γίνονται από σοβαρούς πολιτικούς.

Είμαι 20 χρόνια εκλεγμένος βουλευτής και διεκδικώ για άλλη μία φορά την ψήφο και κυρίως την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για ισχυρή εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, οπότε θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ με το μήνυμα που πρέπει να απευθύνουμε στους πολίτες και να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν για τα ποσοστά.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις με την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της Κωνσταντινούπολης;

Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι επιθετικές από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν γκριζάρισε μία περιοχή, αλλά περίπου ενήργησε σαν να ήταν στα όρια της κυριαρχίας της. Ο Κύπριος εκπρόσωπος έκανε λόγο για εισβολή. Έχουμε λοιπόν νέο φαινόμενο επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς. Να σας ενημερώσω εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση το γνώριζε αυτό και μας είχε ενημερώσει. Προφανώς όμως δεν έκανε τίποτε για να προετοιμαστεί, ούτε σε σχέση με τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης μια τέτοιας συμπεριφοράς, ούτε βοηθώντας την Ε.Ε. με τις προτάσεις της για προετοιμασία και εκείνης.

Η ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ηχεί ως θετική εξέλιξη. Σε ό,τι όμως αφορά την Ελλάδα, οι ακραιφνείς κεμαλιστές έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι πιο επιθετικοί, ανεξαρτήτως εάν στο εσωτερικό της χώρας είναι πιο δημοκρατικοί από τον Ερντογάν.

Τι μεταρρυθμίσεις θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν στην οικονομία και πως σας φαίνονται τα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός του κράτους με την ιδιωτική οικονομία. Είμαι εκείνος που εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι εάν το κράτος και ο ρόλος του δεν περιοριστούν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, η ανάπτυξη και η ευημερία στη χώρα δεν πρόκειται να συντελεστούν. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πεπραγμένα του τέσσερα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία ψελλίζει κάποια πράγματα αλλά, με δεδομένο ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην διακυβέρνηση της χώρας, αυτά τα πράγματα έπρεπε να είναι απολύτως συγκεκριμένα και κοστολογημένα. Το ανησυχητικό είναι ότι σαφείς ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει. Και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ όχι μόνο επιφυλακτικοί αλλά ανήσυχοι.

Πόσο πιθανό κατά τη γνώμη σας είναι τo σενάριο να συγκυβερνήσετε με την Νέα Δημοκρατία;

Κανένα σενάριο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να εξεταστεί από έναν υποψήφιο βουλευτή. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ούτε υποθέσεις ούτε σενάρια. Υπάρχει κάλπη, υπάρχει λαϊκή βούληση και από κει και πέρα υπάρχουν σοβαρές παρατάξεις όπως διαχρονικά έχει αποδείξει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ, για να εκτιμήσουν, να αφουγκραστούν και τελικά να υπηρετήσουν την λαϊκή βούληση. Αυτό κάναμε πάντα ως παράταξη, αυτό θα κάνουμε και τώρα.

Ως νομικός πως κρίνετε τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα;

Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης σας παραθέτω την σχετική τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Ιουνίου: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπροστά σε αυτή την επιτροπή, που με τόση επιμέλεια και επί τόσο πολύ καιρό βασάνισαν πραγματικά δύο πολύ σημαντικά για τη ζωή των ανθρώπων κείμενα, το κείμενο που οργανώνει την προστασία των εννόμων αγαθών, τον βαθμό της προστασίας της, και το κείμενο που οργανώνει την ποινική δικαιοσύνη, τα θεμελιωδέστερα, δηλαδή, κείμενα για τη ζωή των ανθρώπων στις οργανωμένες σύγχρονες κοινωνίες, λυπάμαι πάρα πολύ που είναι σχεδόν περισσότεροι από εμάς τους Βουλευτές, γιατί η Κυβέρνηση διάλεξε αυτή την απαράδεκτη αντισυνταγματική διαδικασία να είμαστε σήμερα εδώ.

Κύριε Πρόεδρε, παραβιάζεται το άρθρο 1, παράγραφος 2 περί λαϊκής κυριαρχίας του Συντάγματος, και το άρθρο 1, παράγραφος 3, που ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον ελληνικό λαό, καθώς και όσα άρθρα ακόμα συναρμολογούνται σε αυτές τις κεφαλαιώδεις δύο πρώτες διατάξεις. Το παραβιάζει αυτό και η Κυβέρνηση, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και της πλειοψηφίας, διότι από τη στιγμή που οδεύουμε προς εκλογές, είναι πραγματικά λυπηρό να έρχεται εδώ μια τόσο σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματική διαδικασία.

Ό, τι και να έχει ειπωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων κατά πλειοψηφία, δεν μπορεί να στηρίξει αντίθετη άποψη. Περαιτέρω, κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα, όσο πηγαίνουμε παρακάτω. Προ δύο μηνών, μετά από μια τυχαία συζήτηση που είχα με ανώτατο δικαστικό εισαγγελικό λειτουργό, από αυτούς που τίμησε προσφάτως η Διάσκεψη των Προέδρων με την άποψή της, κέρδισα την πρόταση για κάποιες θεμελιώδεις και σημαντικές αλλαγές που γίνονται, να μην αργήσουν. Λόγου χάριν, εγώ δεν ντρέπομαι να πω -όπως ντρέπεται η πλειοψηφία- ότι ο νόμος 1608 έπρεπε εδώ και δεκαετίες να αλλάξει. Και σας έστειλα διά του παρόντος εκείνη την ημέρα Υπουργού, του κ. Τζανακόπουλου, συγχαρητήρια και σε εσάς, στον κ. Κοντονή και στον κ. Παρασκευόπουλο, ίσως.

Κρίσιμες, όμως, αλλαγές, απαραίτητες, έπρεπε να φύγουν από αυτή τη συλλογική προσπάθεια και να έρθουν εδώ με ένα μικρό σχέδιο νόμου να τις ψηφίσουμε όλοι μαζί και θα το κάνουμε. Υπάρχουν διατάξεις που λύνουν θέματα δεκαετιών και είμαστε υπέρ, χωρίς να ντρεπόμαστε, κύριε Πρόεδρε, τι θα μας πει ο άλφα και ο βήτα. Αλλά η Κυβέρνηση ντρέπεται! Ντρέπεται η Κυβέρνηση να πει τι εμπεριέχει αυτό το κείμενο. Δεν έχει το θάρρος των διατάξεων, των οποίων φέρει την ευθύνη να κατατεθούν εδώ, μετά από αυτή την υπέροχη δουλειά που έγινε, για να επιψηφιστούν, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις, μέσα στις οποίες -η φράση είναι πολύ αιχμηρή, την υιοθετώ όπως θα την πω- εμπεριέχονται «σκορπιοί και φίδια».

Υπάρχουν διατάξεις, που αν τις ακούσει ο ελληνικός λαός, θα πάρει θέση ενάντια σε αυτούς, που πήραν την πρωτοβουλία να ψηφίσουν. Εμείς, δεν θα ανήκουμε σε αυτούς ούτε καν θα νομιμοποιήσουμε την αντισυνταγματική διαδικασία με την παρουσία μας. Τι θα σας πείραζε να έχει συζητηθεί αυτή η προσπάθεια, που εδώ όταν καταλήγει σε μία συνεδρίαση, όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος, ψηφίζουμε επί της αρχής και στο σύνολο; Δεν έχουμε κατ’ άρθρον συζήτηση εδώ, στην Ολομέλεια, εφαρμόζουμε Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής, άρθρο 76 παράγραφος 6 και άρθρο 111 παράγραφος 3 του Κανονισμού. Προφανώς. Αλλά δεν έπρεπε η Εθνική Αντιπροσωπεία να γνωρίζει τι ψηφίζει; Στη βάσανο της κριτικής μετά, για διατάξεις που η πλειοψηφία δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μέσα, τι θα λέτε εσείς; Τι θα λέτε στον αιφνιδιασμένο, που ακούει ότι γίνεται διαδήλωση στην Αθήνα για διάταξη περί βιασμού; εσείς, είστε η Κυβέρνηση, που πριν από δύο μήνες οδηγήσατε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κ. Σταυρόπουλο σε παραίτηση, που συνοδεύτηκε και από την επίπληξη της προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προς τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, στον οποίον υπάγεται η συγκεκριμένη αρχή.

Εσείς είστε οι άνθρωποι που λειτουργείτε υπέρ των δικαιωμάτων στα λόγια. Αλλά δεν είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι πράξεις μας. Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, επειδή η Εθνική Αντιπροσωπεία δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, η επιψήφιση, που προϋποθέτει μία συζήτηση επί της αρχής και στο σύνολο, δεν σημαίνει ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία θα έχει άγνοια διατάξεων, που θεμελιώνουν προστασία εννόμων αγαθών και τον βαθμό της προστασίας τους. Δεν μπορεί οι δικηγόροι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, να μην ξέρουν τι έχουν ψηφίσει. Γιατί δεν ξέρουν! Τα λόγια είναι αιχμηρά, αλλά τα αξίζουν αυτοί, στους οποίους απευθύνονται.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω. Εμείς ζητήσαμε να σεβαστεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής, το Σύνταγμα. Δεν έγινε. Τι ζητάμε τώρα; Επειδή στην προσπάθεια που έγινε επί τόσα χρόνια είμαστε αρωγοί, αλλά δεν ντρεπόμαστε για τις επιλογές μας, τις λέμε δημόσια. Ντρέπεστε γιατί δεν κάνατε συζήτηση, συνάδελφε! Γιατί στη Διαρκή Επιτροπή πέρασαν όλα με αέρα. Γι’ αυτό ντρέπεστε! Θα πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να συνειδητοποιηθεί και ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι με αυτές τις διαδικασίες προστασία εννόμων αγαθών, δικονομική οργάνωση αυτής της προστασίας δεν χωρεί. Είμαστε ενάντια, καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και αποχωρούμε.»

Πως φαντάζεστε την πορεία του Κινήματος Αλλαγής τα επόμενα χρόνια;

Για μένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ένα απολύτως χρήσιμο και απαραίτητο κόμμα, και για την πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και για την διακυβέρνηση της. Την πορεία του την σκέφτομαι ως πολιτικό, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με διψήφιο ποσοστό προτίμησης και κυβερνητικές βλέψεις. Ως ένα κόμμα με σταθερή γραμμή, ευρύτατο εσωτερικό διάλογο, αλλά χωρίς την πολυσυλλεκτικότητα που αποτελεί αρρώστια των μεγάλων κομμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα