Ο Αμαζόνιος φλέγεται και Μπολσονάρο κατηγορεί τις… περιβαλλοντικές οργανώσεις

Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον για την αύξηση των πυρκαγιών στον μεγαλύτερο «πνεύμονα» του πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι «όλα δείχνουν» ότι οι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο και βάζουν φωτιές και θεωρεί ότι κίνητρο τους είναι η δυσαρέσκεια και η εκδίκηση επειδή η κυβέρνηση έκοψε την χρηματοδότηση τους. «Θα μπορούσε να υπάρχει-δεν το βεβαιώνω- εγκληματική ενέργεια από αυτές τις ΜΚΟ για να στρέψουν την προσοχή στο πρόσωπο μου, εναντίον της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Αυτό τον πόλεμο αντιμετωπίζουμε», είπε ο Μπολσονάρο.

Όταν ρωτήθηκε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εάν θα παρουσιάσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ο Μπολσονάρο είπε ότι δεν έχει «κανένα γραπτό σχέδιο. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα».

Οι ΜΚΟ είχαν κατηγορήσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο ότι ενθαρρύνει τους αγρότες και τους ξυλοκόπους να καταστρέψουν το δάσος και να βάλουν φωτιές. Οι επιστήμονες επιμένουν μάλιστα ότι το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται με μεγαλύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Μπολσονάρο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, που έχει και το παρατσούκλι «Τραμπ των Τροπικών», έχει αρνηθεί να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις άλλων χωρών για την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Διαστημική Έρευνα (Inpe), τα στοιχεία από τους δορυφόρους δείχνουν μία αύξηση 84% των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου σε σχέση με το 2018. Πιο αναλυτικά το Inpe κατέγραψε περισσότερες από 74.000 πυρκαγιές το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ από το 2013, όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές των πυρκαγιών.

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά Νέα