Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Ιούλ 1st, 2016

O Αλέξης Τσίπρας στην Κίνα-Οι βασικοί στόχοι και το πρόγραμμα της επίσκεψης

uyijΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  αναχωρεί από την Αθήνα για το Πεκίνο σήμερα, στις 17:00, ενώ το πρόγραμμά της επίσημης επίσκεψής του, που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα και ειδικότερα η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό πεδίο.

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να καταστήσει σαφές ότι η χώρα αποτελεί πλέον σημαντικό και αξιόπιστο έδαφος για επενδύσεις.Άλλωστε οι Κινέζοι έχουν ήδη εκφράσει  το ενδιαφέρον τους τόσο για την επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας τους στον Πειραιά, όσο και για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μη ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Κίνα  λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του κυρωτικού νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Η Κίνα φυσικά και  εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την στενή συνεργασία με την Ελλάδα,αφού  βλέπει τη χώρα ως βασικό μεταφορικό διάδρομο,καθώς  εξασφαλίζει την  εμπορική διασύνδεση της με την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν αναχωρήσει ο έλληνας πρωθυπουργός για την Κίνα,ο πρέσβης του Πεκίνου στην Αθήνα, Ζοού Ξιαόλι, τόνισε ότι η συμφωνία της Cosco με τον ΟΛΠ είναι επωφελής για το ελληνικό λιμάνι.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την Πέμπτη, έκανε λόγο για «λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της Ε.Ε.», είπε.

Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με  τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφούν μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο της οικονομικής,κοινωνικής και πολιτιστικής ατζέντας.Επίσης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την China Development Bank καθώς και ανάμεσα στο Enterprise Greece και τον αντίστοιχο φορέα με αντικείμενο τις εξαγωγές προϊόντων και τις επενδύσεις.

Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν το Δεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από κλιμάκιο αποτελούμενο από κυβερνητικά στελέχη, θεσμικούς φορείς αλλά και επιχειρηματίες.

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua

«Οι δυο μας λαοί έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετηρίδων. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), τμήμα της οποίας εξασφάλισε και προδημοσιεύει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η επίσκεψή μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη» τονίζει ο πρωθυπουργός «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές.

Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες.

Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας – μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους».

Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις προσηλωμένοι σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, τη στάση της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός, τονίζει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα τρεις κρίσεις – οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας – οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της.

Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων, για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέδειξε επανειλημμένα ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις, προσηλωμένη σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα. Παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κινητοποιήσαμε τον κρατικό μηχανισμό, συντονιστήκαμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και καταφέραμε να διαχειριστούμε ροές προσφύγων που πολύ συχνά υπερέβαιναν τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό των πεδίων δράσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, και απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες βρίσκονται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρά το μέγεθός της, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν.

Για αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε το διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική.

Τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε, για πρώτη φορά, το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».


  • Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV και θα παραθέσει δείπνο προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο και μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σινικό τείχος.

Τη Δευτέρα θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ την Τρίτη θα ξεναγηθεί στην «Απαγορευμένη πόλη», θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Τροφίμων στην Κίνα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Ξι Γιν Πινγκ, όπου αναμένεται και η υπογραφή κοινής δήλωσης με θέμα τη στρατηγική σχέση των δυο χωρών.

Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στελέχη της COSCO, αλλά και επιχειρηματίες από το χώρο της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα.

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.

  • Αναλυτικά:

Παρασκευή, 1 Ιουλίου

17:00

Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο

Σάββατο, 2 Ιουλίου

09:00

Άφιξη στο Πεκίνο

18:30

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV

20:00

Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group

11:45

Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI

14:30

Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15

Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους

15:40

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ

16:30

Επίσημη τελετή υποδοχής

16:45

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ

17:15

Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών

17:45

Υπογραφή διμερών συμφωνιών

18:00

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30

Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

15:45

Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν

16:00

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ

18:00

Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba

9:30

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO

10:30

Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ

11:45

Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ

13:45

Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης

15:00

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες

17:00

Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo