

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους χθες Πέμπτη, αλλά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.
Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται ανώτερους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για αυτές.
Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αμάχων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα.
Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, θυμίζουν οι Τάιμς. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τάιμς, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Wall Street: Οι απειλές Τραμπ για 50% δασμούς στην ΕΕ «κοκκίνησαν» τους δείκτες
Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και η Wall Street κινείται στα «κόκκινα».
Γερμανία: 12 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό
Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν νωρίτερα απόψε σε επίθεση με μαχαίρι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
ΗΠΑ: Δικαστής εμποδίζει την απόφαση Τραμπ να μην εγγράφονται ξένοι φοιτητές
Ο μοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει τη.
Κώστας Τσιάρας: Καρατόμησε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαο Σαλάτα
Την καρατόμηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαου Σαλάτα αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας. Αναλυτικά η.