NTT Data: Νέες επενδύσεις ετοιμάζει ο «ιαπωνικός ΟΤΕ» στην Ελλάδα

Ως καίριο κρίκο σε μία αλυσίδα που διέρχεται ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ο ιαπωνικός όμιλος NTT Data. Ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στην Αθήνα ο τεχνολογικός βραχίονας του «ιαπωνικού ΟΤΕ» κάνει νέα βήματα επέκτασης, βάζοντας στόχο να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη χώρα.

«Με το σχέδιο που έχουμε ενεργοποιήσει μέσα στην επόμενη τριετία θα είμαστε ξεκάθαρα η ιαπωνική επιχείρηση με τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα», λέει η κυρία Μιγιούκι Ιντε, διευθύντρια λειτουργίας του Ομίλου ΝΤΤ DATA και επικεφαλής επιχειρηματικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ενας χώρος ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος για την ιαπωνική πολυεθνική, που μπορεί να ξεκίνησε ως παρακλάδι της πρώτης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Ιαπωνίας, εν τούτοις έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους τεχνολογικούς παρόχους στον κόσμο.

Η συζήτησή μας γίνεται στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο αποτέλεσε μία καλή αφορμή για το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής, που έχει ως βάση την Ισπανία, να έρθει στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει ο όμιλος στην επένδυση που έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνει. Ενα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται από την πρόβλεψη για τη συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας 400 εργαζομένων γύρω από τον χώρο της τεχνολογίας, που θα επικεντρωθεί κυρίως σε πανευρωπαϊκά έργα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

«Ανοίξαμε πέρυσι το γραφείο μας και ήδη σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε γύρω στους 100 εργαζομένους. Οπότε αυτόματα μπορούμε να πούμε πως ήδη είμαστε η Νο2 σε μέγεθος ιαπωνική επένδυση στην Ελλάδα», λέει η κυρία Ιντε.
Σημειωτέον πως μεγαλύτερη ιαπωνική επένδυση στη χώρα είναι αυτή της JTI (Japan Tobacco International), στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο καπνικών της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, όπου παράγει τσιγάρα προς εξαγωγή. «Νομίζω ότι απασχολούν περί τους 300 εργαζομένους σήμερα, ωστόσο το πλάνο μας λέει πως μέχρι το 2026 θα έχουμε φθάσει τουλάχιστον τους 400, οπότε και θα διαθέτουμε τη μεγαλύτερη εν Ελλάδι δραστηριότητα εκ μέρους ιαπωνικής επιχείρησης. Και αυτές είναι θέσεις εργασίας που αφορούν την τεχνολογία, ανθρώπους με γνώσεις και σπουδές που δραστηριοποιούνται σε κάτι που ήδη φέρνει προστιθέμενη αξία», λέει η κυρία Ιντε.

Στην κουβέντα που κάνουμε παρευρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνης, ο άνθρωπος που από πέρυσι ξεκίνησε να στήνει την παρουσία της ιαπωνικής εταιρείας στην Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή να λειτουργούμε μέσω ενός business center. Τώρα όμως προχωράμε και σε λίγο μάλιστα θα μεταφερθούμε στα δικά μας, μεγαλύτερα γραφεία», λέει ο ίδιος.

Τα νέα, μεγαλύτερα γραφεία, θα είναι επί της οδού Μιχαλακοπούλου, στο κτίριο του πάλαι ποτέ ΔΟΛ όπου σήμερα είναι εγκατεστημένες επίσης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. «Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε μεταφερθεί», λέει ο κ. Κωνσταντίνης.

«Η Ελλάδα είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές για εμάς και η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε χώρο», λέει η κυρία Ιντε, η οποία το προηγούμενο διάστημα εκτός των συναντήσεων με επισήμους συνομίλησε και με μέλη της ελληνικής ομάδας. «Είναι κρίσιμο να επενδύεις στους ανθρώπους. Κι εμείς το κάνουμε στοχεύοντας φυσικά και στην προσέλκυση νεαρού ταλέντου στην εταιρεία. Είναι κάτι που κάνουμε και στην Ιαπωνία. Γενικά επενδύουμε πολύ στους ανθρώπους μας και στην εκπαίδευσή τους», σημειώνει.

Διευκρινίζει ότι τα πρώτα projects που δουλεύει η ελληνική ομάδα αφορούν κομμάτια από μία μεγαλύτερη αλυσίδα έργων σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ε.Ε., αλλά και σε μεγάλους διεθνείς ομίλους. «Γενικά ο κλάδος ανθεί και καθώς στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή εξειδίκευση στο κομμάτι της τεχνολογίας αλλά και της μηχανικής θεωρήσαμε ότι μπορούμε να αναθέσουμε στην ελληνική ομάδα έναν κρίσιμο ρόλο για μεγάλα πανευρωπαϊκά projects».

Τη ρωτάμε τι ήταν αυτό που είδατε στην Ελλάδα και αποφασίσατε να επενδύσετε. «Πρώτα απ’ όλα οι δυνατότητες του κόσμου στο κομμάτι της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Και μιλάμε για έναν απαιτητικό κλάδο. Απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά, σοβαρότητα! Συμβουλεύουμε το ΙΤ πώς αλλάζει καθημερινά η τεχνολογία, και αυτό δεν είναι εύκολο. Επίσης αυτό που εκτιμήσαμε στην Ελλάδα είναι, πρώτον, ότι υπάρχει καλή γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς, που έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, και, δεύτερον, ότι η αγγλική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσω και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα περιφερειακό κέντρο στο κομμάτι της τεχνολογίας και του ΙΤ. Ηδη πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εξίσου σημαντικές επενδύσεις. Η Microsoft, η Amazon, η Google ήδη δρομολογούν την εγκατάσταση data centers, οπότε χτίζονται και εκείνες οι υποδομές που μπορούν με την εκπαίδευση των ανθρώπων να ανοίξουν δρόμους και νέες προοπτικές», τονίζει η κυρία Ιντε.

Data centers
Δεν κρύβει μάλιστα ότι σε δεύτερη φάση θα μπορούσε η NTT Data να δημιουργήσει τα δικά της data centers στην Ελλάδα, κάτι που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει εσχάτως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Σήμερα διαθέτουμε data centers στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και κάποια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το να διαθέτεις τέτοια υποδομή είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον πελάτη σου, αλλά και τη διακίνηση των data που θέλεις να πετύχεις. Σήμερα δεν μπορώ να σας πω ευθέως ότι έχουμε σχέδιο να φτιάξουμε και στην Ελλάδα data center, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι μαζί με άλλους επενδυτές συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει. Εξάλλου, όπως παρατηρεί, οι πελάτες της NTT Data και οι μελλοντικές ανάγκες θα διαμορφώσουν και τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Συνολικά, όπως λέει η κυρία Ιντε, ο Ομιλος NTT Data έχει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 30 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 18 δισ. εκτός ιαπωνικής αγοράς. «Είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων στο κομμάτι του ΙΤ, πίσω από τη Microsoft», σημειώνει. Ο τομέας για τον οποίο η ίδια είναι υπεύθυνη, οι ευρωπαϊκές αγορές και η Λατ. Αμερική, έχει έναν τζίρο περίπου 3,5 δισ. δολ., με τη μεγαλύτερη τοποθέτηση να την έχει ο ιαπωνικός όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και την Ισπανία, όπου συνεχίζει να επενδύει. «Πριν από κάποιους μήνες στήσαμε ένα hub γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στη Βαρκελώνη. Επίσης στην Ιταλία έχουμε ένα καλό στούντιο σχεδίασης. Και έπειτα υπάρχουν και κάποιες άλλες υποδομές σε Ιταλία, Γερμανία και αλλού. Και αυτό μεταξύ άλλων επειδή στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αγορές. Δεν είναι όπως στις ΗΠΑ. Επομένως επειδή η στρατηγική του ομίλου είναι να επικεντρωνόμαστε τόσο στην τοπική αγορά όσο και στη διεθνή και παράλληλα η φιλοσοφία μας και η στρατηγική μας να αποφασίζονται περισσότερο τοπικά, με γνώση φυσικά του ομίλου, έτσι συνήθως δημιουργούμε δομές όπου έχουμε δραστηριότητα», τονίζει.

Στρατηγικό σχέδιο
Κάπως έτσι, όπως εξηγεί, διαμορφώνεται μία αλυσίδα που μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης. «Στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες που θεωρούμε ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Η ψηφιακή μετάβαση που υποστηρίζεται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις κυβερνήσεις των χωρών θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση και νέα μεγάλα έργα. Οπότε είμαστε μία ιαπωνική εταιρεία που μας αρέσει να έχουμε παρουσία σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο κόσμο, επαγγελματίες, τόσο για την ανάπτυξη έργων όσο και για την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών. Γι’ αυτό και η προσέγγισή μας είναι να επιδιώκουμε να λειτουργούμε όσο το δυνατόν πιο τοπικά, όπου μπορούμε και με πνεύμα συνεργασίας», σημειώνει.

Πέραν των έργων, η ίδια στέκεται και στην πρόταση της NTT Data για «πράσινα» data centers. «Χρησιμοποιούμε ενέργεια από ΑΠΕ, οπότε μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας όχι μόνο λύσεις για την αντιμετώπιση των ψηφιακών προκλήσεων και της μετάβασης στο cloud, αλλά και λύσεις που περιορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Γενικά είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε μία χώρα και σίγουρα δεν επιδιώκουμε από τον εμπορικό μας εταίρο και πελάτη μόνο την αμοιβή μας στις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε», λέει η κυρία Ιντε. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, η εταιρεία έχει τον χαρακτήρα «ουδέτερου vendor», κάτι που σημαίνει πως συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους παρόχους, Microsoft, AWS, Google κ.ο.κ.

Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι και η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα για εκπαιδευτικά προγράμματα που αργότερα μπορούν να προσφέρουν «φρέσκο ταλέντο» στην NTT Data.

Σε αντίθεση πάντως με πολλές ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες, ο Ομιλος NTT Data φαίνεται να προωθεί την κουλτούρα του εργαζομένου καριέρας και της σταθερότητας. Η ίδια η κυρία Ιντε μάλιστα εργάζεται ήδη 23 χρόνια στον Ομιλο NTT. «Στην Ιαπωνία συνηθίζεται να παραμένεις για πολλά χρόνια σε μία επιχείρηση. Οι ρόλοι βέβαια αλλάζουν. Κι αυτό το βλέπεις και στις θυγατρικές ανά τον κόσμο. Οπότε έχεις τη σταθερότητα, υπάρχει η αίσθηση ότι ανήκεις κάπου και συνδέεσαι με την ίδια την εταιρεία. Κατά την άποψή μου, κάποιες φορές είναι θετικό να παραμένεις για χρόνια στην ίδια δουλειά και ας μιλάμε για την τεχνολογία, όπου συνήθως οι χρόνοι κινούνται με άλλο ρυθμό!» τονίζει.

Πάντως μεταξύ των παρατηρήσεων που κάνει για τις διαφορές στον τρόπο ζωής και εργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης είναι ότι «οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δουλεύουν εξίσου σκληρά. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο»… Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στην NTT Data φθάνουν συνολικά τους 140 χιλιάδες!

Η πορεία
Οι ρίζες του Ομίλου NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corporation) με μεγαλομέτοχο το ιαπωνικό Δημόσιο φτάνουν έως το 1870, όταν ξεκινά η πρώτη τηλεγραφική υπηρεσία που συνδέει το Τόκιο με τη Γιοκοχάμα. Αυτή θα είναι και η αρχή των τηλεπικοινωνιών στην Ιαπωνία. Η Nippon Telegraph and Telephone Public Corporation μεταπολεμικά θα πρωτοπορήσει στήνοντας αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά κέντρα ή παρουσιάζοντας το 1970 τις πρώτες βιντεοκλήσεις! Το 1985 θα πάρει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, αν και μέχρι σήμερα το ιαπωνικό Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο γύρω στο 35%, ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα εισέλθει στις αρχές του ’90 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και αργότερα πολύ δυναμικά στην τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, οι ρίζες της NTT Data, που είναι εκ των βασικών πυλώνων του τεχνολογικού σκέλους, ξεκινούν ήδη από το 1967 ως τμήμα μέσα στην ΝΤΤ. Ενα από τα πρώτα μεγάλα projects που υλοποίησε ήταν το «Σύστημα Ζένγκιν», με το οποίο 705 τράπεζες στην Ιαπωνία μπορούσαν να κάνουν τηλεφωνικά μεταφορές χρημάτων.

Στα τέλη του ’80 η NTT DATA Communication Systems θα διασπαστεί από τη μητρική. Αφού εξελιχθεί σε Νο1 εταιρεία στον χώρο της στην Ιαπωνία, στα μέσα του 2000 θα συγκροτήσει δικό της όμιλο και θα ακολουθήσει μια έντονη εξωστρεφή πορεία με οργανική ανάπτυξη και εξαγορές σε βασικές αγορές. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο, τα δε projects που αναλαμβάνει καλύπτουν το σύνολο της βεντάλιας των υπηρεσιών οι οποίες συνδέονται με την τεχνολογία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα