

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε σήμερα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στην τελευταία αυτή επίσκεψη της καγκελάριου πριν από τη λήξη της θητείας της, συζητήθηκαν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης σε διεθνή κλίμακα. «Θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής, για να ευχαριστήσω την ‘Αγγελα Μέρκελ – εξ ονόματος της κυβέρνησής μου αλλά και προσωπικά – για τον καθοριστικό της ρόλο της στον σχεδιασμό της Ευρώπης τα τελευταία δεκαέξι χρόνια», τόνισε ο Ντράγκι.
«Σας είμαι ευγνώμων για τις ανταλλαγές απόψεων που είχαμε σε δύσκολες περιόδους», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Από την μεριά της, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του ευρώ ως κοινού νομίσματος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ίδια «έδρασε πάντα βάσει συνείδησης και προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, θα είναι σχετικά σύντομες, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες.
Ερωτηθείσα για τα μέλλον της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ευρώπης, η καγκελάριος απάντησε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά και ότι παραμένει η αρχή της εθνικής ευθύνης του κάθε κράτους μέλους.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά και με απόλυτα έντιμο τρόπο, τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Η Ιταλία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη Γερμανία. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αναφερόμενος, τέλος, στη διεθνή ατζέντα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε να σταθεί ιδιαίτερα στη Λιβύη και δήλωσε ότι οι κύριες, άμεσες προκλήσεις είναι τρεις: «να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα».
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, η καγκελάριος είχε συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο συζήτησε επί τρία τέταρτα την κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και θέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική πραγματικότητα.
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε με την Κίνα – Οι δασμοί δεν θα είναι 145%, αλλά δεν θα φτάσουν στο μηδέν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι αν.
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Παρών Σολτς και Σταϊνμάιερ – Θα παραστεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.
Ο ΟΗΕ αναδιαρθρώνει την παρουσία του στη Συρία – Έκκληση για χρηματοδότηση
O Ντέιβιντ Κάρντεν, αναπληρωτής περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την κρίση στη.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη – Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε χθες, Τρίτη (22/4) ότι κάλεσε τον πρέσβη της.