Ντομπρόβσκις: Ζητάμε 6μηνη αναστολή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για να σωθούν οι οικονομίες

Την αναστολή των δασμών που έχουν επιβάλλει στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ και ΕΕ για τους επόμενους 6 μήνες προτείνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Βαλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel σημείωσε ότι μία τέτοια κίνηση θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους και από τις δύο πλευρές να πάρουν μία ανάσα καθώς υπολογίζεται ότι από τους δασμούς αμφότερες χάνουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λετονός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τους νόμους για την «Αμερικανική αγορά» οι οποίοι προβλέπουν ότι οι δημόσιες συμβάσεις των ΗΠΑ θα ανατίθενται αποκλειστικά σε αμερικανικές εταιρείες.

«Στόχος μας είναι να πιέσουμε για αγορές προμηθειών που είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές σε όλο τον κόσμο», είπε στον Der Spiegel ο ευρωπαίος επίτροπος.

Τον Μάρτιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τετράμηνη αναστολή των δασμών που έχουν προκύψει από την 16χρονη διαμάχη για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών της Airbus και της Boeing. Μία εξάμηνη παράταση θα σήμαινε ότι η αναστολή των δασμών θα λήξει τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτή η 4μηνη συμφωνία αφορούσε Αμερικανικούς δασμούς 7,5 δισ. δολαρίων για εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και επιπλέον 4 δισ. δολάρια τα οποία προέκυψαν από μακροχρόνιες υποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις επιδοτήσεις στις Airbus και Boeing.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα