Ντομπρόβσκις: Σκοπός μας με το SURE είναι να σώσουμε την εργασία των εργαζόμενων, όχι τις τράπεζες

Valdis Dombrovskis, prime minister Latvia at the Baltic Development Forums summit in Stockholm 2009.

Έκκληση στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν τάχιστα το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας μέσω κοινοτικού δανεισμού, απηύθυνε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με συνέντευξη που παραχώρησε σε 5 ευρωπαϊκά μέσα. Το πρόγραμμα SURE, όπως εξηγεί αναλυτικά, αποτελεί τομή στον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν προσεγγίζει τις διασώσεις τονίζοντας ότι αποτελεί επένδυση στη “διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και της παραγωγικής ικανότητας στις οικονομίες μας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να επιστρέψουν στην πλήρη οικονομική δραστηριότητα μόλις περάσει η κρίση”.

O Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι το “εργαλείο αυτό συμβολίζει για την Κομισιόν τη στήριξη της εργασίας, και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” η οποία, ωστόσo, δεν εξαντλείται εκεί: “συζητάμε περαιτέρω προτάσεις”, δήλωσε καταγράφοντας πως “το Eurogroup συμφώνησε να επανέλθει στο ερώτημα σχετικά με τον ESM, και να χρησιμοποιήσει το 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη μέλη με εξατομικευμένες προϋποθέσεις ανάλογες με της συγκεκριμένης κρίσης”.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις “δεν μπορούν μεν να εξαιρεθούν τελείως ως νομική απαίτηση, αλλά η Κομισιόν αναζητεί μια βιώσιμη συμβιβαστική λύση ως προς αυτές”, παραπέμποντας στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του “εξωτερικού συμμετρικού σοκ”, που προφανώς δεν έχει σχέση με τις προ δεκαετίας κρατικές διασώσεις. “Υποστηρίζουμε αυτό το έργο γιατί είναι σημαντικό”, σημείωσε. “Η λογική είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ESM επειδή υπάρχει η ικανότητα, ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπου τα κράτη μέλη έχουν ήδη καταβάλει το κεφάλαιο”. Ο Αντιπρόεδρος διευκρινίζει ότι η λεγόμενη αιρεσιμότητα των δανείων του ESM “πρέπει ακόμη να συζητηθεί με τα κράτη μέλη, καθώς ο ESM είναι ένας διακυβερνητικός θεσμός, η Κομισιόν μπορεί να υποστηρίξει τη θεσμική δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει πάρουν την τελική απόφαση”. Αποκαλύπτει δε ότι στο τραπέζι έχει πέσει και μια φόρμουλα για “διπλή προσέγγιση” για την αιρεσιμότητα (περισσότερα στο πλήρες κείμενο της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί την Κυριακή).

O Aντιπρόεδρος υπενθυμίζει προς όλες τις πλευρές ότι η απάντηση και η μέθοδος της ΕΕ, αποτελεί πλέγμα κινήσεων: “η ΕΤΕπ ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων στην πραγματική οικονομία αξίας τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ”.

Ωστόσο “η απόλυτη προτεραιότητα για την Κομισιόν είναι η στήριξη εργαζομένων”, ξεκαθαρίζει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξηγώντας πως “η στρατηγική μας αποβλέπει στο να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και θέσεις εργασίας μπορέσουμε, έτσι ώστε η δυναμική της οικονομίας να μη απωλεσθεί και αυτός είναι ο σκοπός του νέου σχήματος που προτείνουμε, του SURE. “Η βασική ιδέα είναι να στηριχτεί η εργασία και να παράσχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων”, τονίζει.

Σε σχέση με το νέο πρόγραμμα, αυτό “θα έχει στη διάθεσή του ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ και η Κομισιόν θα πάει στις αγορές, θα δανειστεί 100 δισ. ευρώ με εγγυήσεις των κρατών μελών ύψους 25 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα παρέχει στα κ-μ δεκαετή δάνεια, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής και γενικά πολύ ευνοϊκούς όρους. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε η Κομισιόν θα μετακυλύει για αργότερα τα σχετικά ομόλογα”, δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις. “Μόλις εγκριθεί από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα πραγματοποιηθεί ένα κάλεσμα ενδιαφέροντος, τα κράτη μέλη θα εκφράσουν ενδιαφέρον και στη συνέχεια θα εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες των όρων των δανείων αυτών”.

Τέλος σε ό,τι αφορά την αποδοχή τις ιδέας από τις κυβερνήσεις αποκαλύπτει: “ελπίζουμε ότι υπάρχει υποστήριξη και δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις, οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε ήταν να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”. Δείχνε δε προς “το άρθρο 122 της ΣΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκς” για τη νομική κάλυψη του εγχειρήματος.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τοποθετήθηκε για το ΠΔΠ, τα κορονο-ομόλογα, τις διεργασίες στα κράτη μέλη, την υγειονομική πτυχή της κρίσης και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γενικά. Περισσότερα στο πλήρες κείμενο της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα σε 5 κράτη μέλη της ΕΕ την Κυριακή.

 

πηγή  Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα