

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και να επιτρέψει την ασφαλή τους διέλευση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.
Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία στη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί “τα σιτηρά σαν όπλο”, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο που βρίσκεται στην Ινδία για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της G20.
“Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Τουρκίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά”, υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ προσφέρει εναλλακτικές εμπορικές οδούς για τα ουκρανικά σιτηρά και άλλες εξαγωγές.
Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλιο περίπου 45 εκατ. τόνοι σιτηρών, σπόρων και άλλων σχετικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω εναλλακτικών οδών από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.
Η ΕΕ στηρίζει το Κίεβο με την παροχή αμυντικής, οικονομικής και άλλης βοήθειας, με στόχο “τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πέρα από τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας”, σημείωσε.
Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες χώρες – περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας—δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ινδίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι τελευταίοι αναφέρθηκαν στο θέμα των ινδικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου το οποίο επεξεργάζεται η Ινδία αφού εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι δυτικές κυρώσεις χάνουν το νόημά τους.
Ωστόσο ο Ντομπρόβκσις εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και ΕΕ.
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.