Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ένα κίνητρο για το Βελιγράδι και την Πρίστινα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔ της Μακεδονίας Nikola Dimitrov, μίλησε αποκλειστικά στο IBNA, στο περιθώριο της 4ης Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας πΓΔΜ της Μακεδονίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο Nikola Dimitrov αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία στην περιοχή με θετική ατζέντα, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες διαφορές, στη διαδικασία για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη χώρα του, τη φυγή Gruevski και τις σχέσεις των Σκοπίων με Βελιγράδι και Πρίστινα.

Κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η τέταρτη υπουργική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα θέματα που συζητήθηκαν και τι μπορούμε να αναμένουμε;

Καταρχάς, είμαι στη ευχάριστη θέση να πω ότι χαίρομαι που υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ. Είναι ένα μήνυμα ότι πετύχαμε με τις προσπάθειές μας να κάνουμε την περιοχή λιγότερο ενδιαφέρουσα. Ας αφαιρέσουμε όλα τα σημαντικά ανεπίλυτα ζητήματα και ας εστιάσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο οικοδεσπότης Γεώργιος Κατρούγκαλος προσκάλεσε και εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, διότι με στενότερες πολιτικές σχέσεις θα δημιουργηθούν συνθήκες για συγκεκριμένα οικονομικά έργα που θα ωφελήσουν τους πολίτες των τεσσάρων χωρών.

Συζητάμε για την κατάσταση στην περιοχή, μιλήσαμε για το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν χώρες που είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως χώρες που επιθυμούν ενταξιακές συνομιλίες. Μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό, γιατί πραγματικά είμαστε φυσικοί σύμμαχοι.

Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει με τη διαφυγή του Νικολά Γκρουέφσκι; Πριν από δύο ημέρες κάνατε μια δήλωση ότι δεν ήταν πρέπουσα η κίνηση από την πλευρά της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ;

Είναι παράδοξο, διότι έχουμε το συμπέρασμα του Συμβουλίου της ΕΕ για γενικά θέματα, όπου απαιτείται νομικό συμπέρασμα και λογοδοσία για τις ενδείξεις κακουργημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Έχουμε μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο για το κράτος δικαίου όσον αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Gruevski βρισκόταν στην εξουσία. Και τώρα, το κράτος δικαίου δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ένωση. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή, είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας και θα επιδιώξουμε με νόμιμο τρόπο να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερη αρχή από την κυριαρχία του κυβερνήτη. Ο νόμος πρέπει να ισχύει εξίσου για όλους κι όχι επιλεκτικά.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πρεσπών, μπήκαμε στη δεύτερη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας. Πώς θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες διαδικασίες; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση κατέχει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο;

Θα έχουμε μια συζήτηση στο κοινοβούλιο, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Η διαδικασία δεν είναι απλή, αλλά γι ‘αυτό την αποκαλούμε ιστορική. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει άλλο μέλλον πέρα από την εγγύτητα, τη φιλία και τη συμφιλίωση. Και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, αυτή είναι η προτεραιότητά μας, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και στη συνέχεια η διαδικασία θα κινηθεί στην Ελλάδα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο ενός τόσο σημαντικού θέματος που ήταν ανοικτό για 27 χρόνια και στην οικοδόμηση μιας γέφυρας προσέγγισης μεταξύ των δύο εθνών. Ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητες, η ΕΕ είναι απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη για το πεπρωμένο και το μέλλον μας.

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε κλιμάκωση των προβλημάτων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και ακούσαμε επίσης για τη δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου σχετικά με την ψήφο σας για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η πΓΔ της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο ήταν πάντα εναντίον της Σερβίας. Έχετε κάποια σχόλια σχετικά με αυτό;

Έχουμε ακόμα προβλήματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι αυτό που κάναμε με τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κίνητρο και για άλλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως ο διάλογος μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου. Ένα πρόβλημα στην περιοχή, μας επηρεάζει όλους και η επιτυχία μιας χώρας επηρεάζει εξίσου καλά κι όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες. Η ψήφος μας για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ ήταν συνεπής, όπως ψηφίζαμε και προηγουμένως. Ακολουθούμε τους εταίρους μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι σχέσεις μας με το Βελιγράδι και την Πρίστινα να είναι θετικές. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις, διότι όσο περισσότερο λύνουμε τα προβλήματα, τόσο καλύτερα για όλους μας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα