Ντ. Μπακογιάννη: Γιατί η Τουρκία δέχθηκε τώρα τον «στενό κορσέ» του διαλόγου

Με εξαιρετικά δυνατά επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αυτοπεποίθηση, ισχυρότατες συμμαχίες και με καλή πίστη, προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγώντας τους λόγους που δέχθηκε τώρα τον «στενό κορσέ» του διαλόγου η Άγκυρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα Μπακογιάννη αποτίμησε θετικά την επιλογή της Τουρκίας να προσέλθει στις διερευνητικές, «μετά από πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα» και εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο, «εκουσίως ή ακουσίως» αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, παρότι δεν είναι αυτό που επιθυμούσε.

Σχετικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών και για τον εναέριο χώρο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν καθώς «είναι θέσεις που θέτει εδώ και 20 χρόνια, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διερευνητικών».

Οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία να δεχθεί αυτό τον «στενό κορσέ» του διαλόγου, σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι ότι η επιθετική της συμπεριφορά διαπίστωσε ότι δεν της «βγήκε», ότι στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν και η ΕΕ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν αποδέχεται τις τουρκικές προκλήσεις.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Ωστόσο, η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από την Άγκυρα.

Χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» ένα σενάριο όπου η Αθήνα θα βρεθεί ξανά στην θέση που βρίσκεται και σήμερα, αλλά τυχόν αδιαλλαξία της Τουρκίας θα είναι δακτυλοδεικτούμενη και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από παντού.

Ενόψει ενός ευρωτουρκικού διαλόγου, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΕΕ στην όποια συμφωνία, μπορεί να επιτευχθεί, οικονομικής ή άλλης φύσεως, οφείλει να εντάξει και τον παράγοντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα