Ντ. Μεντβέντεφ: Υπαρκτός ο κίνδυνος σύρραξης Ρωσίας- ΝΑΤΟ και πυρηνικού πολέμου

Τον κίνδυνο της γενίκευσης της σύρραξης της Ρωσίας στην Ουκρανία και με χώρες του ΝΑΤΟ και τελικά του πυρηνικού πολέμου επανέφερε στο τραπέζι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την Πέμπτη ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που δίνεται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της εγείρει τον κίνδυνο πρόκλησης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ πάντα ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, ερήμωσε τμήματα του πρώην Σοβιετικού γείτονά της και δημιούργησε φόβους για τη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ που αντλούν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», είπε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία έχει περίπου 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία- έχουν περίπου 6.065 κεφαλές μαζί, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. .

Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Μόσχα έπρεπε να αμυνθεί από τη δίωξη των ρωσόφωνων. Ο Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ουσιαστικά ένας λαός, θεωρεί τον πόλεμο ως μια αναπόφευκτη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορεί ότι απειλούν τη Ρωσία με την ανάμιξή της στο κατώφλι της μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.


Η Ουκρανία από την πλευρά της λέει ότι μάχεται ενάντια σε αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ και ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν για γενοκτονία είναι ανοησίες. Το Κίεβο λέει ότι η εισβολή του Πούτιν ενίσχυσε μόνο την επιθυμία του ουκρανικού λαού να στραφεί προς τα δυτικά από την τροχιά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα