Νοτοπούλου: Υπέρβαση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ελληνικός τουρισμός είναι κινητήριος μοχλός για την οικονομία μας. Τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην υπέρβαση που έκανε η χώρα μας να ανακτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία μας ύστερα από χρόνια, ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά.

Της Κατερίνας Νοτοπούλου

Την τελευταία τετραετία πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ η Ελλάδα διεθνώς. Και πετύχαμε μοναδικά επιτεύγματα, που έφεραν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία μας. Για πρώτη φορά εκπονήθηκε εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, με στρατηγικό στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα προορισμό 365 μέρες τον χρόνο. Με αυτή τη στρατηγική μας αναδείξαμε τα ανταγωνιστικά πλεονέκτημα κάθε περιφέρειας και κάθε προορισμού σε όλη την Ελλάδα για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη.

Η έλλειψη σχεδιασμού στο παρελθόν, οι αποσπασματικές δράσεις και η υποτίμηση του κλάδου δεν είχαν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Εμείς σχεδιάσαμε με όραμα τη δική μας στρατηγική, συνεργαστήκαμε στενά με τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους παραγωγικούς φορείς και θέσαμε προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους σε ένα ενιαίο, ολιστικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, που έφερε ιστορικά ρεκόρ την τελευταία τετραετία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολυετή συμβολή της Ελενας Κουντουρά αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, πέτυχε αύξηση 35% του εισερχόμενου τουρισμού. Από 24 εκατομμύρια αφίξεις σε τέσσερα χρόνια φτάσαμε στα 33 εκατομμύρια αφίξεις, που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ μας.

Εξασφαλίσαμε διαρκή ετήσια αύξηση των τουριστικών μας μεριδίων, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης σε επίπεδα του 7%-9% ετησίως, σταθερά κάθε χρόνο υψηλότερους του μέσου όρου ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού, που ήταν στο 4%-5%.

Εργαστήκαμε με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη πάνω σε πέντε άξονες και καταφέραμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση νέων προορισμών, τη χάραξη για πρώτη φορά εθνικής στρατηγικής με την ψήφιση νόμου για τον θεματικό τουρισμό, το άνοιγμα ξένων αγορών και την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχοι που τέθηκαν και επιτεύχθηκαν και δεν είχε πετύχει καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο τουρισμός συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 10 μονάδες. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συνολική αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει το 25,9% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας είναι στον τουρισμό.

Δημιουργήσαμε περισσότερες από 65.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό την τετραετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδες χιλιάδες ακόμη σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, με τη συνολική απασχόληση στον τομέα της φιλοξενίας να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο το 2019.

Εκτός όμως από τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη που φέραμε, με οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που διαχύθηκαν στις τοπικές κοινωνίες, πετύχαμε με τις παρεμβάσεις μας η Ελλάδα σήμερα να έχει αποκτήσει ισχυρό θεσμικό ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό και πολύ μεγάλη εξωστρέφεια. Σε αυτή την εθνική υπόθεση απαιτείται χάραξη σοβαρής στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Η επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό είναι επιτυχία της Ελλάδας.

Δυο λόγια όμως και για το Airbnb. Σήμερα είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα προστατεύσει την τουριστική ανάπτυξη και όσους κατοίκους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους από τη νέα αυτή συνθήκη και ειδικά στην Αθήνα. Ερευνες στον τομέα του αστικού τουρισμού δείχνουν ότι το Airbnb, παρά τη συνολική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει πλήξει την ποιότητα ζωήςτων μόνιμων κατοίκων. Πολλοί κάνουν λόγο για φαινόμενο «εκτοπισμού» των μόνιμων κατοίκων σε περιφερειακές περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι ζώνες κατοικίας του κέντρου πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε «ζώνες Airbnb».

Ο τουρισμός των πόλεων είναι φαινόμενο που εντείνεται διαρκώς και απαιτείται η θέσπιση νομικού πλαισίου για τη σωστή διαχείρισή του. Λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτωνπαρατηρείται εκτίναξη των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και όλων των μεγάλων πόλεων. Πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι από την πλευρά της ζήτησης να μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από μακροχρόνιες στρατηγικές, οι οποίες να προστατεύουν την τουριστική ανάπτυξη.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 114 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα