Τέλος στην υπόθεση σωματεμπορίας και απαγωγής ενός κοριτσιού μόλις 6 χρόνων, έβαλαν σήμερα (02.05.2025) οι αρχές της Νότιας Αφρικής. Το δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχους τόσο την μητέρα του κοριτσιού όσο και 2 συνεργούς της.
Η 6χρονη Τζόσλιν Σμιθ εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη μικρή πόλη Μίντελπος στον κόλπο Σαλντάνα στην επαρχία Δυτικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής στις 19 Φεβρουαρίου 2024 και από τότε ξεκίνησε μια πανεθνική έρευνα με σκοπό τον εντοπισμό της. Από τη πρώτη στιγμή οι αρχές πίστευαν πως η υπόθεσή της εμπλέκεται με κύκλωμα σωματεμπορίας.
Το κορίτσι δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Η μητέρα της Τζόσλιν, Κέλι Σμιθ, ο φίλος της Γιακουέν Απόλις και ο φίλος τους Στεβένο Βαν Ριν κατηγορήθηκαν για πώληση του παιδιού έναντι αμοιβής.
Ένας από τους μάρτυρες δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Σμιθ είχε πουλήσει το κοριτσάκι της σε έναν ψευδογιατρό, ή παραδοσιακό θεραπευτή, έναντι 20.000 ραντ (1.100 δολάρια) και ότι το κορίτσι ήταν ποθητό για τα «μάτια και το δέρμα» της.
Δίκη στην Αφρική
Η γιαγιά της 6χρονης φορώντας ένα ρζ φούτερ με την φωτογραφία της / Φωτογραφία Reuters / Shafiek Tassiem
«Η συμπεριφορά της… κας Σμιθ δεν είναι συμπεριφορά ενός γονέα που νοιάζεται. Και γιατί δεν είναι; Κατά τη γνώμη μου, το μόνο συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζατε (τι συνέβη)», δήλωσε σήμερα ο δικαστής Νέιθαν Εράσμους, απευθυνόμενος στην Σμιθ, η οποία βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να μιλήσει καθόλου.
Αν τα χάσατε
Ο δικαστής δεν ανέφερε στην απόφασή του σε ποιον πουλήθηκε το κορίτσι ή γιατί.
Οι τρεις καταδικασμένοι θα προφυλακιστούν πριν από την επιβολή της ποινής τους.