Νότια Αφρική: Πέθανε ο αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ Εμπραχίμ Ισμαΐλ Εμπραχίμ

Πέθανε σήμερα Δευτέρα (6.12.2021) ο Εμπραχίμ Ισμαΐλ Εμπραχίμ, πρώην αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι αγωνιστές στο πλάι των οποίων βρέθηκε, πέρασε ένα μέρος της ζωής του στη φυλακή του Ρόμπεν Άιλαντ, στη Νότια Αφρική.

Ο Εμπραχίμ Ισμαΐλ Εμπραχίμ, πρώην αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ, πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Το ANC απέτισε φόρο τιμής σε «ένα μέλος του ANC επί σειρά ετών, έναν πατριώτη που υπηρέτησε τη χώρα του από διάφορες θέσεις με ταπεινότητα, αφοσίωση και διάκριση».

Ο Εμπραχίμ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1937, και ήταν ινδικής καταγωγής. Χάραξε μια διαδρομή παρόμοια με εκείνην των μεγάλων ονομάτων στη μάχη κατά του λευκού ρατσιστικού καθεστώτος, διότι, αφού πέρασε από τη μη βίαιη αμφισβήτηση στον ένοπλο αγώνα κατά του απαρτχάιντ, συνελήφθη το 1963 για σαμποτάζ και φυλακίστηκε στο Ρόμπεν Άιλαντ για 15 χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος το 1979.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μέλος του ANC στην εξορία και υπεύθυνος πολλών αποστολών, απήχθη από πράκτορες του απαρτχάιντ στη γειτονική Σουαζιλάνδη, υπεβλήθη σε βασανιστήρια, στη συνέχεια καταδικάστηκε για «προδοσία» και στάλθηκε στο Ρόμπεν Άιλαντ.

Στη φυλακή, αρχίζει να σπουδάζει μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο της μάχης κατά του απαρτχάιντ. Μοιράζεται επίσης το κελί του με έναν άλλο μελλοντικό πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, τον Τζέικομπ Ζούμα.

Ο Εμπραχίμ Ισμαΐλ Εμπραχίμ αφέθηκε οριστικά ελεύθερος το 1991. Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική τρία χρόνια αργότερα.

Εισήλθε στην κυβέρνηση το 2009, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξίωμα το οποίο κατείχε για έξι χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα