

Η Νότια Αφρική «εξέφρασε τις ανησυχίες της» στις ΗΠΑ, αφού αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να φτάσουν οι πρώτοι Αφρικάνερ, απόγονοι των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, στους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε άσυλο επειδή υποστηρίζει ότι «διώκονται» στη χώρα τους.
«Οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων είναι αβάσιμοι», διαβεβαίωσε η Πρετόρια, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους Νοτιοαφρικανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.
Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη μετεγκατάσταση των Αφρικάνερ προσφύγων». Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι στη Νότια Αφρική διαπράττεται «γενοκτονία». «Παίρνουν τη γη των λευκών αγροτών, μετά τους σκοτώνουν, τους ίδιους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ποτέ κάποια απόδειξη που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Άλβιν Μπέρτις μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Κρίστοφερ Λάνταου, ανακοίνωσε επίσης η Πρετόρια. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέσω διπλωματικών διαύλων η Νότια Αφρική είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ άρχισαν ήδη να εξετάζουν τις περιπτώσεις υποτιθέμενων προσφύγων και να εγκαθιστούν Νοτιοαφρικανούς πολίτες στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, η εφημερίδα New York Times και το δημόσιο μέσο ενημέρωσης NPR μετέδωσαν την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα υποδεχθεί «δεκάδες» Αφρικάνερ τη Δευτέρα, εφόσον το επιτρέψουν οι επιμελητειακές συνθήκες. Μέχρι σήμερα, 54 άνθρωποι έχουν λάβει καθεστώς «πρόσφυγα».
Το Εμπορικό Επιμελητήριο Νότιας Αφρικής στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί επικοινώνησαν μαζί του ζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
«Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι η εγκατάσταση Νοτιοαφρικανών στις ΗΠΑ, υπό την κάλυψη του καθεστώτος του «πρόσφυγα», βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πολιτικά κίνητρα και έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τη συνταγματική δημοκρατία στη Νότια Αφρική, μια χώρα που στην πραγματικότητα υπέστη πραγματικές διώξεις επί απαρτχάιντ», σχολίασε η Πρετόρια.
Η λευκή μειονότητα της Νότιας Αφρικής αντιπροσωπεύει το 7% του πληθυσμού αλλά κατείχε το 72% των αγροτικών εκτάσεων το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Αυτό είναι η «κληρονομιά» της πολιτικής απαλλοτριώσεων σε βάρος του μαύρου πληθυσμού κατά την εποχή της αποικιοκρατίας και στη συνέχεια του απαρτχάιντ. Οι Αφρικάνερ, απόγονοι των Ολλανδών αποίκων που έφτασαν στην περιοχή πριν από τρεις αιώνες, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των λευκών κατοίκων της χώρας. Από αυτούς προήλθαν οι πολιτικοί ηγέτες που εφάρμοσαν το απαρτχάιντ, το σύστημα του φυλετικού διαχωρισμού που στέρησε από τους μαύρους τα δικαιώματά τους μέχρι την κατάργησή του, το 1994.
«Μολονότι η Νότια Αφρική διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν καθεστώς πρόσφυγα (στους Αφρικάνερ), δεν θα εμποδίσει τους Νοτιοαφρικανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, γιατί σέβεται επίσης το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και την ελεύθερη επιλογή, συμπεριλαμβανομένης και της φυγής από τη χώρα» πρόσθεσε ο υπουργείο.
Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να αποκτήσει κανείς καθεστώς πρόσφυγα δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι θεμελιωτές του ρατσιστικού απαρτχάιντ εναντίον των μαύρων
Οι Αφρικάνερς (Μπόερς) κατείχαν την εξουσία για πάρα πολλά χρόνια στη Νότια Αφρική, ήταν αυτοί που είχαν επιβάλει το «απαρχάιντ» εναντίον των μαύρων αυτοχθόνων, με τη κυβέρνηση του Πίτερ Βίλεμ Μπότα, γνωστού και ως ο «μεγάλος κροκόδειλος».
Ο Μπότα υπήρξε οπαδός του Εθνικού Κόμματος και θεμελιωτής του «απαρτχάιντ» (πολιτική φυλετικού διαχωρισμού).
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Μπότα δέχθηκε έντονη διεθνή κριτική για τη ρατσιστική πολιτική του και ιδιαίτερα για την επί χρόνια άρνησή του να απελευθερωθεί ο Νέλσον Μαντέλα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός κρατούμενος της εποχής του απαρτχάιντ.
Επί των ημερών του και για πολλές δεκαετίες χιλιάδες μαύροι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους «Αφρικάνερς» και την κυβέρνηση, ενώ ο μαύρος πληθυσμός δεν είχε κανένα απολύτως ανθρώπινο δικαίωμα καθώς θεωρούταν ως «άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, γεννημένοι για σκλάβοι».
Σχετικά Νέα
-
Φρ. Μερτς: Απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία – Υπέρ της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για ρωσικά εγκλήματα πολέμου
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών.
Ρωσία: Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα σε Κουρσκ και Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν τέσσερις ακόμη.
Ισπανία: Τοξικό νέφος πάνω από την Καταλονία – 160.000 κάτοικοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους
Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία καλούνται να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας ενός.
Κύπρος: Δύο γυναίκες στη φυλακή για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα
Μια εξόχως σημαντική απόφαση στον αγώνα για τερματισμό του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα.