Νοσοκομείο Μεταξά: Απευθείας αναθέσεις, αναβολές χημειοθεραπειών και οι υπερτιμήσεις

Για αναβολή χημειοθεραπειών ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με την διοίκηση του νοσοκομείου να διαψεύδει αρχικά την καταγγελία.

Η προχθεσινή αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ογκολογικού ασθενή στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οδηγώντας τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην απόφαση να καρατομήσει τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Το βράδυ της Τρίτης 5/9 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την παύση του διοικητή, αναφέροντας ότι «συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος».

Το Νοσοκομείο Μεταξάς έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει και αποτυπώσει σε πορίσματα απευθείας αναθέσεις, καθώς και υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Απευθείας αναθέσεις μέσα στην πανδημία
Μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο φέρεται ότι το 2021, έτος πανδημίας, για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και αναλωσίμων για τον κορωνοϊό προσέφυγε σε απευθείας ανάθεση μέσω τεσσάρων διακριτών διαδικασιών, σε διαπραγμάτευση μέσω δύο διακριτών διαδικασιών, καθώς και σε εισαγωγή αντιδραστηρίων και αναλωσίμων χωρίς την προσφυγή σε κάποιου είδους διαδικασία. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι για την προμήθεια των σχετικών ειδών το νοσοκομείο φέρεται να έχει επιλέξει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες, οι οποίες δεν ακολουθούσαν βασικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η τελευταία αξιολόγηση της διοίκησης από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια – η οποία γίνεται μια φορά το χρόνο, εκτός εάν ζητηθεί από το Υπουργείο συχνότερα – έδειχνε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στους στόχους που έχουν τεθεί για την ικανοποιητική λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μετά την ανακοίνωση παύσης του διοικητή από τα καθήκοντά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι το νοσοκομείο «Μεταξά» με παρέμβαση του Υπουργού επιχορηγήθηκε με 200.000 ευρώ και αναμένεται την άλλη εβδομάδα νέα χρηματοδοτική «ένεση». «Μέχρι σήμερα οι καταγγελίες μας για νοσοκομεία που ήταν πέρα για πέρα αληθινές διαψεύδονταν από τις διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας και σε πολλές περιπτώσεις μας υπέβαλαν μηνύσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Τώρα με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αξιολογούνται, ερευνώνται οι καταγγελίες μας», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, σχολιάζοντας ότι «τελικά υπάρχει ελπίδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την τοποθέτηση νέου διοικητή στο νοσοκομείο, χρέη αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Διοικητής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα