

Απρόσμενο «δώρο» των ισχυρών καλοκαιρινών βροχών, το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι δωρεάν σήμερα στο Όσλο και στο Μπέργκεν, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον ειδικευμένο ειδησεογραφικό ιστότοπο Europower.
Σε μια χώρα όπου ο ηλεκτρισμός παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από υδροηλεκτρική ενέργεια, η τιμή της κιλοβατώρας συνδέεται με το επίπεδο της βροχόπτωσης: όσο πιο πολύ βρέχει ή χιονίζει, τόσο οι ταμιευτήρες γεμίζουν, τόσο λιγότερο ακριβό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η καταιγίδα «Χανς» που έπληξε τη Σκανδιναβία τον Αύγουστο και οι έντονες καλοκαιρινές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι ταμιευτήρες και τα φράγματα σε ορισμένες περιοχές της Νορβηγίας.
Αποτέλεσμα: η τιμή σποτ της κιλοβατώρας, προ φόρων και εξόδων μεταφοράς, αναμένεται να κυμανθεί από 0 έως -0,3 κορώνα (3 λεπτά του ευρώ) σήμερα στο Όσλο, την πρωτεύουσα, και στο Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας η οποία βρίσκεται στη δυτική ακτή, σύμφωνα με το Europower.
Η αρνητική τιμή σημαίνει πως οι εταιρίες πληρώνουν τους καταναλωτές για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους.
«Οι παραγωγοί (ηλεκτρισμού) εξήγησαν στο παρελθόν πως είναι καλύτερα να παράγουν όταν οι τιμές είναι λίγο αρνητικές από το να παίρνουν μέτρα για να σταματήσουν την παραγωγή», διευκρινίζει ο ιστότοπος.
Αν και η τιμή είναι ελαφρώς στο κόκκινο σε ορισμένες περιοχές της χώρας –που διαιρείται σε διάφορες ζώνες τιμών–, οι εταιρίες ενθυλακώνουν κυρίως ποσά που συνδέονται με πιστοποιητικά πράσινου ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με το Europower, είναι η δεύτερη φορά που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρνητικές σε περιοχές της Νορβηγίας — η πρώτη ήταν στις 8 Αυγούστου αμέσως μετά την καταιγίδα «Χανς».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Κολομβία: 9 στρατιωτικοί νεκροί σε μάχες με αντάρτες
Τουλάχιστον εννιά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δέκα αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με.
Αυστρία: Η κεντροαριστερά συνεχίζει να προηγείται στη Βιέννη, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το σκορ της
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ), στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος δήμαρχος της Βιέννης, ο Μίχαελ.
Λιβύη: Στρατηγός δολοφονήθηκε από επίθεση ενόπλων στο σπίτι του
Ανώτατος αξιωματικός του λιβυκού στρατού σκοτώθηκε χθες Κυριακή (27/4) σε επίθεση αγνώστων ενόπλων στο.
Από 5 έως 65 ετών τα θύματα από την επίθεση με όχημα σε πλήθος στο Βανκούβερ – Αντιμέτωπος με οκτώ κατηγορίες για ανθρωποκτονία ο δράστης
Η αστυνομία του Βανκούβερ απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στην επίθεση με το αυτοκίνητο,.