

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν στρατιώτες για να συμβάλουν στη φύλαξη μεγάλων μονάδων επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ξηρά, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της ασφάλειας εν μέσω υποψιών ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream οφείλονται σε δολιοφθορά.
Στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική σημειώθηκαν εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν διαρροή φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία αρκετών χωρών ξεκίνησε έρευνα.
Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντική εξαγωγός πετρελαίου, ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της για να περιπολούν υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία σε αυτό.
Κατόπιν αιτήματος της νορβηγικής αστυνομίας, η Νορβηγική Εθνοφρουρά, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, άρχισε σήμερα να αναπτύσσει στρατιώτες σε μονάδες που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία και την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου.
Αν και η νορβηγική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν είναι ενήμερη για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή στις υποδομές της πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά ταύτα κρίνει συνετό να ενισχύσει την ασφάλεια και επιδιώκει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων.
Ανάμεσα στις μονάδες στην ξηρά που θα λάβουν αστυνομική και στρατιωτική προστασία σήμερα βρίσκονται οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγών φυσικού αερίου των Κόλσνες και Νίχαμνα, η μονάδα αερίου και συμπύκνωσης του Κάαρστοου και το διυλιστήριο πετρελαίου του Μόνγκσταντ.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών που αναπτύσσονται, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Σχετικά Νέα
Στο Κίεβο Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ
Συνάντηση του «Συνασπισμού των Προθύμων» με στόχο την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία.
Reuters: Το Ιράν σχεδιάζει να μεταφέρει εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία
Το Ιράν σχεδιάζει να παραδώσει σύντομα στη Ρωσία εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής.
Μήνυση στη Google από το Μεξικό για τον «κόλπο της Αμερικής»
Σε μήνυση εις βάρος της Google προχώρησε το Μεξικό, καθώς άλλαξε το όνομα του Κόλπου.
Γερμανία: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών.