«Νόμος και Τάξη» και στο βάθος… κοινωνική ειρήνη

Τουλάχιστον προβληματισμό προκαλούν τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, εγείροντας συγχρόνως πολλά ερωτηματικά για τον τελικό σκοπό της κλιμακούμενης καταστολής στη χώρα.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Οι βίαιες συλλήψεις και τα ξεβρακώματα διαδηλωτών, τα ξεγυμνώματα 20χρονων κοριτσιών σε κεντρικές λεωφόρους από τα όργανα της τάξης, οι εισβολές σε κινηματογράφους και κλαμπ, αλλά και οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω GPS, παρά το γεγονός ότι φαίνεται για κάποιους να αποτελούν πταίσματα, πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, φτάνοντας μέχρι την κατάλυση θεμελιωδών προνοιών του Συντάγματος. Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της βίαιης εκκένωσης καταλήψεων, όπως στο Κουκάκι και στη συνέχεια η εισβολή σε σπίτια, καθώς και τα βασανιστήρια σε βάρος πολιτών, συνθέτουν ακριβώς την εικόνα της άγριας καταστολής και καταπάτησης βασικών νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές…

Εντύπωση προκαλεί πάντως, πως τόσο η ΕΛ.ΑΣ, όσο και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, αφήνουν κατά μέρος την συνηθισμένη υπηρεσιακή αργκό περί «μεμονωμένων περιστατικών» και απλά πλέον «δεν βλέπουν» στις παραπάνω πρακτικές κάτι κακό. Μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, σε σχολιασμό των απίστευτων περιστατικών που εκτυλίσσονται μπροστά τα μάτια του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, δηλώνουν με πολιτική απλοϊκότητα πως ο λαός τους ψήφισε για να εφαρμόσουν τον Νόμο και την Τάξη… Άλλωστε, τόσο προεκλογικά όσο και στην παρούσα φάση, δεν είναι λίγες οι φορές που η έννοια της πλειοψηφίας έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο από την κυβέρνηση. Ωστόσο όπως φαίνεται, το μόνο που καταφέρνει είναι να ροκανίζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο και κεφάλαιο.

Η πρακτική εφαρμογή του δόγματος Νόμος και Τάξη, φαίνεται να ξεπερνά τους «συνήθεις υπόπτους» και να χτυπά αυτούς που με πάθος υπερασπίζονται τα αυτονόητα συνταγματικά δικαιώματά τους. Η εμμονή σε πρακτικές καταστολής που πλέον δεν περιορίζονται σε παράνομους χώρους, κατά την αστική αντίληψη, αλλά περνούν και την πόρτα του αστού νοικοκυραίου, φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία ακόμη και στους πιο συντηρητικούς.

Μετά το περιστατικό στο Κουκάκι με την εισβολή στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, δεν ήταν μικρό εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο πέρα από ιδεολογικές ταμπέλες και αντιλήψεις αντιδρά έντονα, προβληματισμένο πλέον για τον ευρύτερο στόχο του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οποίοι εκτιμούν, πως όταν σε σοβαρά ζητήματα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικοί χειρισμοί, είναι τουλάχιστον άστοχο να «σπάζεις» την έστω επίπλαστη κοινωνική ειρήνη των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα και στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ, φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το πολιτικό κόστος που θα έχουν αυτοί τελικά στο προφίλ της παράταξης, που με κόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εδραιώσει. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός είναι έντονα προβληματισμένος, καθώς γεγονότα όπως αυτό στο Κουκάκι θέτουν ξανά στο τραπέζι το ζήτημα κυριαρχίας της παράταξης στην λεγόμενη μεσαία τάξη. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, σίγουρα προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο κομματικό μικροσκόπιο…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα