Νησιά Σολομώντα: Πλοίο κατηγορείται για σκόπιμη μόλυνση της θάλασσας

Ένα bulker, με σημαία Παναμά, κατηγορείται ότι σκόπιμα ρύπανε τη θάλασσα με heavy fuel oil (HFO) στον Κόλπο Graciosa, στα Νησιά Σολομώντα, στα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Guardian, ομάδα του πληρώματος του πλοίου «Quebec» φέρεται να έριξε περίπου 1.000 τόνους πετρελαίου στη θάλασσα, κοντά μάλιστα από την ακτή.

Ο κυβερνήτης του Temotu, Clay Forau, δήλωσε ότι τα περισσότερα φορτηγά πλοία μολύνουν τακτικά τα νερά των Νήσων Σολομώντα.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα πλοία παραβαίνουν συνεχώς τους νόμους για τη θαλάσσια ρύπανση», δήλωσε ο Forau στον Guardian. «Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, έγιναν αντιληπτοί». «Δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε, δεν μπορούμε να φάμε» καταγγέλλουν από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής που δίνουν μάχη με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

Ο Forau είπε ότι οι τοπικές αρχές ασχολήθηκαν πρόσφατα με δύο περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης ενός παλιού ναυαγίου, του MV Tremax, το οποίο βυθίστηκε κοντά στην περιοχή Lata, και εξακολουθεί να παρουσιάζει διαρροή πετρελαίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, στα Νησιά Σολομώντα, Thierry Nervale, δήλωσε ότι μια αρχική εκτίμηση της διαρροής του MV Quebec έδειξε ότι περίπου 1.000 τόνοι, πετρελαίου τύπου μαζούτ έχουν απορριφθεί στη θάλασσα και ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

«Για εμάς, είναι σαφές ότι πρόκειται για σκόπιμη ρύπανση των θαλασσών μας. Δεν είναι τυχαίο», είπε ο Nervale. Ο Nervale σημείωσε ακόμα ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε περιοριστεί εντός ενός χιλιομέτρου, αλλά είχε μολύνει ολόκληρη την παραλία παρά το ότι διεξάγονται καθαρισμοί.

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα