Nikkei: Η Ρωσία αγοράζει drones για στρατιωτική χρήση από την Κίνα

Η Ρωσία εισάγει εδώ και μήνες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από κινεζικές εταιρείες τα οποία χρησιμοποιεί στην εισβολή της στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου ότι ο εν λόγω εξοπλισμός χρησιμοποιείται στον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα του Nikkei Asia.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Απριλίου 2023, ρωσικές εταιρείες εισήγαγαν τουλάχιστον 37 κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας περίπου 103.000 δολαρίων, τα οποία χαρακτηρίζονταν στα αρχεία για τον εκτελωνισμό τους ως “για χρήση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όπως ονομάζει η ρωσική κυβέρνηση τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της εισβολής πριν από 16 μήνες, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την παροχή όπλων στη Μόσχα για χρήση στην εισβολή. Και ενώ προηγούμενες αναφορές έχουν δείξει ότι η Ρωσία αύξησε τις εισαγωγές κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μετά την έναρξη του πολέμου, το Πεκίνο έχει αρνηθεί ότι η Κίνα εξάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

“Η Κίνα καλεί όλα τα σχετικά μέρη να συνεργαστούν για την ενίσχυση των ελέγχων, να αποτρέψουν τη χρήση όλων των τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πεδία μάχης σε περιοχές συγκρούσεων και να προωθήσουν από κοινού τη διεθνή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα”, δήλωνε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας τον Απρίλιο.

Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Nikkei, οι ρωσικές εταιρείες εδώ και μήνες συμπληρώνουν αθόρυβα τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων που κατασκευάζονται από την DJI, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Κίνας, η οποία τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με επισήμανση για χρήση στον πόλεμο. Δεν είναι σαφές αν τα τελωνειακά αρχεία της Ρωσίας σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σε γνώση των κινεζικών εταιρειών ή της κυβέρνησης.

Το Nikkei απέκτησε τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ινδικών εταιρειών Exim Trade Data και Export Genius, και ανέλυσε τις αποστολές από την Κίνα προς τη Ρωσία.

Η ετικέτα “για χρήση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση” άρχισε να εμφανίζεται στα τελωνειακά αρχεία στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να αυξήσει την προμήθεια αγαθών που απαιτούνται για τον πόλεμο.

Τον Νοέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε στον επίσημο ιστότοπό της ότι η υπηρεσία θα επιταχύνει και θα απλοποιήσει την απελευθέρωση “αγαθών διπλής χρήσης και πολιτικών προϊόντων που προορίζονται για την υποστήριξη επί του πεδίου και των καθημερινών δραστηριοτήτων των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων”.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιγράφονται στα αρχεία ως μοντέλα για χρήση από πολίτες, αλλά μια πρόσθετη σημείωση στα τελωνειακά έντυπα αναφέρει ότι εισάγονται για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Το πρακτορείο Nikkei αναφέρει ότι οι ρωσικές εταιρείες κατέβαλαν σε αντίστοιχες κινεζικές περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια για 22 συσκευές που ανιχνεύουν και παρεμποδίζουν drones και άλλα 36.077 δολάρια για 10 “ανθεκτικούς” φορητούς προσωπικούς υπολογιστές. Όλα χαρακτηρίστηκαν στα τελωνειακά αρχεία για χρήση στον πόλεμο.

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, η Κίνα εξήγαγε τουλάχιστον 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αξίας άνω των 32 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας. Τα αρχεία εισαγωγών της Ρωσίας, ωστόσο, δεν ανέφεραν τη φράση “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Η πρώτη αναφορά της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στα ρωσικά τελωνειακά αρχεία έγινε στις 21 Δεκεμβρίου και επρόκειτο για μια αποστολή αξίας 296.550 δολαρίων πέντε “παθητικών σαρωτών” που ανιχνεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μια αποστολή αξίας 92.115 δολαρίων τριών παρεμβολέων που εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και του τηλεχειριστηρίου του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα