

Στη Νικαράγουα το 2024 σαράντα έξι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εξοριστούν και άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν, αναφέρει έκθεση που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Ίδρυμα για την Ελευθερία της Έκφρασης και τη Δημοκρατία (Fundación por la Libertad de Expresión y Democracia, FLED).
Τη Νικαράγουα κυβερνά από το 2007 ο Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης κινήματος ανταρτών, που είχε αναλάβει αρχικά την εξουσία τα χρόνια του 1980.
Ο πρόεδρος Ορτέγα κατηγορείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής πως ασκεί την εξουσία κατά ολοένα πιο αυταρχικό τρόπο. Εκατοντάδες πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν συλληφθεί, έχουν εξοριστεί εξαναγκαστικά, έχουν στερηθεί την εθνικότητά τους.
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2024, η κυβέρνηση ενέτεινε την καταστολή της, με εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, εξορισμούς και αυθαίρετες φυλακίσεις εναντίον ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων”, σχολίασε η ΜΚΟ, η οποία έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά της στην Κόστα Ρίκα, καταφύγιο πολλών νικαραγουανών αντιπολιτευόμενων.
Μετά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2018 που εκτραχύνθηκαν σε ταραχές με πάνω από 300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 283 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εξοριστούν “για να προστατεύσουν τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους”, τόνισε η FLED στην έκθεσή της.
Έκτοτε εξάλλου κάπου πενήντα ανεξάρτητα ή επικριτικά έναντι της κυβέρνησης μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει ή είδαν τους πόρους τους να κατάσχονται στη Νικαράγουα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) και άλλες διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 79 ετών, προώθησε στα τέλη του 2024 αναθεώρηση του Συντάγματος που ενέκρινε το κοινοβούλιο κι εξουσιοδοτεί το κράτος να “επιβλέπει” τον Τύπο και την εκκλησία ώστε να μην υπηρετούν “ξένα συμφέροντα”.
Η κυβέρνησή του τροποποίησε εξάλλου τη νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά αδικήματα, αυξάνοντας τις ποινές κι επιτρέποντας πλέον καταδίκες για αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Από τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν το 2024, η Φαβιόλα Τερσέρο κρατείται σε “άγνωστη τοποθεσία”, σύμφωνα με τη FLED. Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απαιτήσει την “άμεση” αποφυλάκιση του Λέο Κάρκαμο, που συνελήφθη τον Νοέμβριο, την ίδια περίοδο με τον Έλσμπεθ Ντ’ Άντα, ο οποίος διώκεται διότι επέκρινε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο την άνοδο των τιμών των τροφίμων.
Σχετικά Νέα
Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα
Ο κινητήρας ενός αεροσκάφους της Delta Air Lines τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ετοιμαζόταν να.
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.
Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ με εντολή Τραμπ σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.
Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί σε όλον τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του «ποντίφικα των φτωχών»
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον.