Νιγηρία: 29 ανήλικοι μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την κρίση του κόστους ζωής

Είκοσι εννέα ανήλικοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή στη Νιγηρία, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή, επειδή συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της κρίσης του κόστους ζωής στη χώρα.

Τέσσερις από αυτούς κατέρρευσαν στο δικαστήριο λόγω εξάντλησης πριν προλάβουν να απολογηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Συνολικά 76 διαδηλωτές κατηγορήθηκαν για 10 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων προδοσία, καταστροφή περιουσίας, δημόσια διατάραξη και ανταρσία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είδε το Associated Press.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ανήλικοι είχαν ηλικία από 14 έως 17 ετών.

Η απογοήτευση για την κρίση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει σε αρκετές μαζικές διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν σε διαδήλωση με αίτημα καλύτερες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για τους νέους.

Η θανατική ποινή εισήχθη τη δεκαετία του 1970 στη Νιγηρία, αλλά από το 2016 δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση στη χώρα.

Ο Akintayo Balogun, ιδιωτικός δικηγόρος με έδρα την Αμπούτζα, δήλωσε ότι ο νόμος για τα δικαιώματα του παιδιού δεν επιτρέπει σε κανένα παιδί να υπόκειται σε ποινική διαδικασία και να καταδικάζεται σε θάνατο.

«Επομένως, η προσαγωγή ανηλίκων ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου είναι λάθος, εκ προοιμίου, εκτός εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αποδείξει ότι όλα τα αγόρια είναι άνω των 19 ετών», δήλωσε ο Balogun.

Το δικαστήριο χορήγησε τελικά εγγύηση ύψους 10 εκατομμυρίων νάιρα (5425 ευρώ) σε καθέναν από τους κατηγορούμενους και επέβαλε αυστηρούς όρους που δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει, δήλωσε ο Μάρσαλ Αμπουμπακάρ, συνήγορος ορισμένων από τα αγόρια.

«Μια χώρα που έχει καθήκον να εκπαιδεύει τα παιδιά της θα αποφασίσει να τιμωρήσει αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και 90 ημέρες χωρίς φαγητό», δήλωσε ο Abubakar.

Ο Yemi Adamolekun, εκτελεστικός διευθυντής του Enough is Enough, μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που προωθεί τη χρηστή διακυβέρνηση στη Νιγηρία, δήλωσε ότι οι Αρχές δεν έχουν καμία δουλειά να διώκουν παιδιά.

«Η αρχιδικαστής της Νιγηρίας θα έπρεπε να ντρέπεται, είναι γυναίκα και μητέρα», δήλωσε ο Adamolekun.

Παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία είναι μία από τις κορυφαίες παραγωγούς αργού πετρελαίου στην Αφρική, παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η χρόνια διαφθορά σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής των δημόσιων υπαλλήλων της σπάνια αντικατοπτρίζει αυτόν του γενικού πληθυσμού. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου συχνά απεργούν για να διαμαρτυρηθούν για τους πενιχρούς μισθούς.

Οι πολιτικοί και οι νομοθέτες της χώρας, που συχνά κατηγορούνται για διαφθορά, είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στην Αφρική. Ακόμη και η σύζυγος του προέδρου – το αξίωμά της δεν αναφέρεται πουθενά στο σύνταγμα – δικαιούται SUV και άλλες πολυτέλειες που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους.

Ο πληθυσμός της Νιγηρίας που ξεπερνά τα 210 εκατομμύρια ανθρώπους – ο μεγαλύτερος της ηπείρου – είναι επίσης ένας από τους πιο πεινασμένους στον κόσμο και η κυβέρνησή της αγωνίζεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ο πληθωρισμός βρίσκεται επίσης σε υψηλό 28 ετών και το τοπικό νόμισμα νάιρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Την Πέμπτη, η Νιγηρία χαρακτηρίστηκε ως «εστία πολύ μεγάλης ανησυχίας», σε έκθεση των υπηρεσιών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων αντιμετωπίζει ή προβλέπεται να αντιμετωπίσει κρίσιμα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα