Νίγηρας: Η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών θα ξεκινήσει με 400 στρατιώτες από νοτιοδυτική πόλη, λέει η χούντα

Η χούντα του Νίγηρα δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, πως 400 Γάλλοι στρατιώτες που έχουν τη βάση τους στη νοτιοδυτική πόλη Ουάλαμ θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν από τη χώρα αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της αυτή την εβδομάδα.

Μια αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Νιαμέι, όπου σταθμεύει η πλειονότητα των Γάλλων στρατιωτών, θα διαλυθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφερε σε μια δήλωση που αναγνώστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η Γαλλία δήλωσε πως θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Νίγηρα αυτή την εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως αρνείται να “κρατείται όμηρος” από τους πραξικοπηματίες και πως σταματά τη στρατιωτική συνεργασία με τη δυτικοαφρικανική χώρα.

Η απόφαση να αποσύρει 1.500 στρατιώτες από τον Νίγηρα, όπου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στις 26 Ιουλίου, αφήνει ένα μεγάλο κενό στις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσει μια δεκαετή ισλαμιστική εξέγερση στο Σαχέλ και αποτελεί πλήγμα για την επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή.

Η χούντα του Νίγηρα δήλωσε πως θα διασφαλίσει πως η αποχώρηση θα γίνει με τάξη, ασφάλεια και “με σεβασμό των συμφερόντων μας και των συνθηκών”. Κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση στη διάρκεια αυτής της “μεταβατικής περιόδου”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα