Νίγηρας: Διαδηλώσεις υπέρ της χούντας και της Ρωσίας σε δύο μεγάλες πόλεις

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε δύο πόλεις του Νίγηρα κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Διαδήλωση υπέρ του πραξικοπήματος έγινε το πρωί στην πρωτεύουσα Νιαμέι, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. «Κάτω η Γαλλία», ζήτω η Ρωσία» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι νέοι. Ένας ιδιοκτήτης γκαράζ, ο Ισούφ, είπε ότι «η Γαλλία δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί τα προβλήματά μας, χρειάζεται να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».

Η Ρωσία προσέγγισε το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, δύο χώρες που κυβερνώνται από στρατιωτικές χούντες και απαίτησαν να αποχωρήσουν από το έδαφός τους οι γαλλικές δυνάμεις. Στον Νίγηρα υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες.

Στο περιθώριο αυτής της διαδήλωσης, νέοι πήγαν στην έδρα του κυβερνώντος μέχρι χθες Κόμματος για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PNDS), που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κοινοβούλιο, και πυρπόλησαν αυτοκίνητα σταθμευμένα στο πάρκινγκ.

Στο Ντόσο, μια πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Νιαμέι, «εκατοντάδες» διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους υπέρ της χούντας, όπως είπε ένας από τους διοργανωτές, ο Χασάν Μπαγκέ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καταδίκασαν το πραξικόπημα και την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μπαζούμ. Ο τελευταίος παραμένει με την οικογένειά του μέσα στην επίσημη προεδρική κατοικία και είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Η Ρωσία (που σήμερα και αύριο φιλοξενεί τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής) ευχήθηκε την «ταχεία απελευθέρωση» του προέδρου και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία και να επιλύσουν τα προβλήματά τους «με ειρηνικό και εποικοδομητικό διάλογο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα