Νίγηρας: Διαδηλώσεις εναντίον των Γάλλων στρατιωτών στη Νιαμέι και το Καλάμ

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Νιαμέι και το Καλάμ, στον νοτιοδυτικό Νίγηρα, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από τη χώρα, όπως ζητά και η στρατιωτική χούντα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ τον Ιούλιο.

Στην πρωτεύουσα, η διαδήλωση οργανώθηκε κοντά σε μια βάση όπου σταθμεύουν Γάλλοι στρατιώτες, με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων που αντιτίθενται στην παρουσία των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα. «Ο γαλλικός στρατός να πάει στο σπίτι του» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

Στους διαδηλωτές που έφτασαν στο σημείο το πρωί ενώθηκαν αργά το απόγευμα και άλλοι, σχηματίζοντας ένα πυκνό πλήθος στον κυκλικό κόμβο «Εσκαντρίγ» όπου γίνονται συνήθως αυτές οι συγκεντρώσεις μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Μια άλλη διαδήλωση έγινε στο Καλάμ, έξω από μια στρατιωτική βάση, την έδρα της αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης Αλμαχάου, όπου συγκατοικούν Γάλλοι και Νιγήριοι στρατιώτες. «Γάλλοι στρατιώτες, ήρθαμε να σας φέρουμε το μήνυμα ότι δε σας χρειαζόμαστε πια», είπε ένας διαδηλωτής, μιλώντας στο πλήθος.

Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στον Νίγηρα, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο διμερών στρατιωτικών συμφωνιών. Στις 3 Αυγούστου, οι στρατηγοί που ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία κατήγγειλαν πολλές από αυτές τις συμφωνίες και στα τέλη του μήνα ο συνταγματάρχης Ιμπρό Αμαντού, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διάσωση της Πατρίδας, δήλωσε ότι «ο αγώνας θα σταματήσει την ημέρα που δε θα υπάρχει πλέον κανένας Γάλλος στρατιώτης στον Νίγηρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα