Τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις στην αγορά του λιανεμπορίου παρουσίασαν κορυφαίοι ειδικοί που παρευρέθηκαν στο συνέδριο Shopper Trends που διοργάνωσε η NielsenIQ Ελλάδας, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 150 συνέδρους.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο άνοιξε ο Αλέξανδρος Φλώρος, Retail Vertical Leader της NielsenIQ για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο οποίος μεταξύ άλλων προχώρησε σε μια συνοπτική ανασκόπηση της πορείας του πληθωρισμού, ο οποίος παρουσίασε αποκλιμάκωση το 2024 και αναμένεται να παραμείνει σταθερός ή να μειωθεί περαιτέρω το 2025. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3.7% το 2024, με τις κατηγορίες τροφίμων να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου συνέχισαν να επεκτείνονται, με 84 νέα καταστήματα να ανοίγουν το 2024. Τέλος, ο επισημάνθηκε η μείωση της προωθητικής έντασης το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.
Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Βάιου Δημοράγκα, Managing Director της NielsenIQ για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα της NIQ για τις προσδοκίες των ηγετικών στελεχών της αγοράς για το 2025. Τα ηγετικά στελέχη προβλέπουν ανάπτυξη για το 2025, με την πλειοψηφία να αναμένει αύξηση πωλήσεων από 2 έως 5%. Ωστόσο, η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και η ρύθμιση της αγοράς θεωρούνται οι βασικές προκλήσεις για το επόμενο διάστημα. Οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 0% ως και 4%. Ο νέος κώδικας δεοντολογίας αποτέλεσε επίσης σημαντικό θέμα της παρουσίασης, με τους λιανέμπορους να είναι πιο θετικοί και «άνετοι» με την εφαρμογή του, ενώ οι προμηθευτές περισσότερο επιφυλακτικοί.
Η Έφη Γιαννακοπούλου, Sales & Engagement Associate της NIQ πήρε τη σκυτάλη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας Retail Pulse και σκιαγραφώντας το προφίλ του μέσου Έλληνα αγοραστή. Ο μέσος αγοραστής είναι γυναίκα 39 ετών, υπεύθυνη για τις αγορές του νοικοκυριού. Οι κύριες αγορές πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 3 φορές τον μήνα, ενώ οι συμπληρωματικές αγορές 2 φορές την εβδομάδα. Η κ. Γιαννακοπούλου ανέδειξε την ευαισθησία των αγοραστών στις τιμές, με 9 στους 10 να αισθάνονται τις τιμές να αυξάνονται και να στρέφονται σε οικονομικότερες επιλογές και προσφορές. Επιπλέον, το 46% των αγοραστών δηλώνει πως αγοράζει περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, με τους αγοραστές να εκτιμούν τις καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις, όπως η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σακούλων.
Η επόμενη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην δυναμική του e-commerce και των online αγορών, όπου η Ελίζα Χατζηιωάννου, Client Business Partner της NIQ Ελλάδας, παρουσίασε τις τελευταίες έρευνες σχετικά με το προφίλ των online αγοραστών και τη σχέση τους με τις online αλυσίδες. Η έρευνα ανέδειξε ότι οι γυναίκες ηλικίας 35-49 ετών, παντρεμένες με οικογένειες 2-4 ατόμων, είναι οι κύριοι αγοραστές online καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το 46% των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει προϊόντα από εταιρείες που δείχνουν κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ τέλος αναφέρθηκε εν γένει η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, με το 23,5% των χρηστών του διαδικτύου να αγοράζουν τρόφιμα online κάθε εβδομάδα . Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Χρύσας Ασματζή, Category Management Leader για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η οποία παρουσίασε στρατηγικές για την αξιοποίηση των προτιμήσεων των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τόνισε τη σημασία της κατανόησης των αναγκών των καταναλωτών και της δημιουργίας μιας διαφοροποιημένης πρότασης στο ψηφιακό ράφι, η οποία να προσφέρει προστιθέμενη αξία. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της ορατότητας των προϊόντων στις σελίδες αναζήτησης και της χρήσης στρατηγικών SEO για την ενίσχυση της οργανικής αναζήτησης.
Η Ντορίνα Φυντάνη, επικεφαλής του Strategic Analytics & Insights τμήματος για Ελλάδα και Βουλγαρία, παρουσίασε τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την κα Φυντάνη, οι μάρκες έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση χτίζοντας αξίες που σχετίζονται με την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την υγεία και την ευεξία . Έρευνα της NielsenIQ δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από καταναλωτές και εκπροσώπους των γενεών GenZ και Boomers 65+ σχετικά με τα κριτήρια αγοράς και τις προσδοκίες τους για τις μάρκες. Η κα Φυντάνη παρουσίασε ευρήματα που υπογραμμίζουν τις κοινές και διαφορετικές αξίες μεταξύ αυτών των γενεών, καθώς και τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα 2-5 έτη.
Σε συνέχεια της εμβάθυνσης στις γενεές , ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση των κ.κ. Βερβενιώτη και Μαυρογένη από την The Newtons Laboratory, καθώς ανέδειξε τη σημασία της ηλικιακής ομάδας των 65+ και την υπο-εκπροσώπησή τους στο μάρκετινγκ. Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές άνω των 65 ετών αποτελούν ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα της αγοράς, συχνά αγνοούνται ή παρουσιάζονται με στερεότυπα. Οι ομιλητές τόνισαν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει αυξημένη οικονομική δύναμη και επιρροή στις αγοραστικές αποφάσεις των νεότερων γενεών. Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη για πιο ρεαλιστική και σεβαστή απεικόνιση των ηλικιωμένων στις διαφημίσεις.
Ο Αναστάσης Πανουσόπουλος, Revenue Growth Management Lead για τη Νότια και Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, παρουσίασε εν συνεχεία την ανάγκη για εξορθολογισμό των επενδύσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέσα από την ανάλυση των καταναλωτικών συνηθειών και των τάσεων στα ψηφιακά κανάλια, ανέδειξε τη σημασία της μέτρησης και της βελτιστοποίησης των επενδύσεων στα μέσα, τονίζοντας ότι η ψηφιακή διαφήμιση συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και ότι η μέτρηση της απόδοσης των επενδύσεων είναι κρίσιμη για την επιτυχία των καμπανιών
Τέλος, ο Δημήτρης Βελισσαρίδης, Senior Customer Success Consultant, παρουσίασε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη των μαρκών μέσω premium προτάσεων. Μέσα από την ανάλυση των καταναλωτικών τάσεων και των πωλήσεων σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, ανέδειξε ότι τα premium προϊόντα αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από την αγορά συνολικά και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των FMCGs. Επιπλέον, τόνισε ότι η καινοτομία είναι κλειδί για την επιτυχία των premium προϊόντων και ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα που προσφέρουν υγεία, ευεξία και απλότητα στις καθημερινές τους ρουτίνες.