Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε γρήγορα σήμερα το θετικό πρόσημο του ανοίγματος και κινείται με μικρές απώλειες, παρά τη νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Ειδικότερα, παρόλο που ξεκίνησε τις συναλλαγές με άνοδο 0,5%, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις 1317 μονάδες με μικρή πτώση 0,12% και τον τζίρο στα 4,1 εκατ. ευρώ ενώ έχουν διακινηθεί περίπου 1,2 εκατ. τεμάχια.
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,27% στις 3.187 μονάδες, η μεσαία του FTSEM ενισχύεται κατά 0,24% στις 2.189 μονάδες, ενώ πιέσεις ασκεί τραπεζικός δείκτης που σημειώνει πτώση κατά 0,6% κινούμενος στις 1.088 μονάδες.
Υπολογισμένη διόρθωση στη σκιά της Fitch
Η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του αξιόχρεου της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη των ΗΠΑ από τη Fitch την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων διεθνώς, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να πραγματοποιεί μία βουτιά προς τις 1.281 μονάδες, ωστόσο στη συνέχεια κάλυψε σημαντικό έδαφος από τις απώλειες ανακτώντας σχεδόν 40 μονάδες από τα εβδομαδιαία χαμηλά του.
Σε κάθε περίπτωση η πτώση του ΧΑ ήταν εντός ορίων λελογισμένης διόρθωσης και πιθανώς θετική εξέλιξη, καθώς ενεργοποίησε τους αγοραστές που έδειξαν ότι περίμεναν χαμηλότερες τιμές.
Και την Παρασκευή, στα βήματα του ιαπωνικού οίκου R&I που έσπευσε να προλάβει τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να δώσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, το ίδιο έπραξε και η Scope Ratings.
Ο ευρωπαϊκός οίκος που δεν είναι μεν ούτε αυτός αναγνωρισμένος, αν και αναμένεται ότι θα γίνει σύντομα αποδεκτός από την ΕΚΤ, αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, ενώ άλλαξε το outlook σε σταθερό από θετικό.
Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι σε τι επίπεδο η αγορά της Αθήνας έχει τιμολογήσει ήδη την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αργά ή γρήγορα όπως όλα δείχνουν θα έχει έρθει και επίσημα από τους αναγνωρισμένους οίκους μέχρι τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι κίνδυνοι του διεθνούς περιβάλλοντος και η “μέγγενη” των κεντρικών τραπεζών. Σε αυτό το κλίμα άλλωστε η προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως θα εστιάσει στον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τετάρτη, που θα δώσει ακόμα μία ένδειξη για την πορεία του κύκλου αυξήσεων επιτοκίων της Fed.
Σε τεχνικό επίπεδο στο XA δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς ο γενικός δείκτης έχει περιθώρια υποχώρησης μέχρι τη ζώνη των 1.250 – 1.270 μονάδων χωρίς να επηρεάζει την εικόνα της αγοράς, ενώ η αντίσταση για νέα υψηλά 9ετίας είναι η περιοχή των 1.350 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου.
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας, στις 10 Αυγούστου 2023 αργά το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, όπου συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 10 ελληνικοί τίτλοι.
Στο ταμπλό
Η Autohellas επιχειρεί να δώσει ώθηση στις συναλλαγές με άνοδο 1,86%, με σύμμαχο τον ΟΤΕ που ενισχύεται κατά 1,5%, ενώ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil σημειώνουν άνοδο 0,6% αντίστοιχα και ακολουθούν με μικρότερα κέρδη οι Quest, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο ΟΛΠ που υποχωρεί κατά 3,23%, τα ΕΛΧΑ χάνουν 1,3%, η Mytilineos 1,14%, η ΔΕΗ 1,14%, η Alpha Bank 0,95%, και η ΕΤΕ 0,6%.
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Eurobank στο -0,13% και την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,23%.
πηγή capital.gr