Νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Η νευρικότητα, οι επιλεκτικές πιέσεις και οι προσπάθειες για άμυνες συνεχίζονται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ανήμπορο να κρατηθεί πάνω από τις 880 μονάδες, αποτυπώνοντας τη μεταβλητότητα από τη σταδιακή απομόχλευση των χαρτοφυλακίων ενόψει της λήξης του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,10% στις 879,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.210,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,38% στις 856,63 μονάδες.

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους εγχώριους αναλυτές είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να εντείνει την επίδραση των κινήσεων απομόχλευσης όσο το έτος πλησιάζει προς το τέλος του. Με άλλα λόγια για να μπορέσουν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν τα εντυπωσιακά κέρδη της χρονιάς, μπορεί να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές, θυσιάζοντας έστω και ένα μικρό ποσοστό αυτών, ασκώντας έτσι σημαντικές πιέσεις στους τίτλους.

Από την άλλη μεριά, είναι εύλογο αρκετοί να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές εισόδου ενόψει της νέας χρονιάς, με τις προοπτικές βέβαια της αγοράς και της οικονομίας να μην έχουν αλλάξει. Άλλωστε, οι περισσότερες εξελίξεις που αναμένονται έως το τέλος της χρονιάς έχουν υλοποιηθεί στο ταμπλό, και μόνο μια ισχυρή εξέλιξη είτε εγχωρίως είτε εξωγενώς θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική.

Τεχνικά τώρα, μετά την απώλεια των 882 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει τη ζώνη των 875 μονάδων, η οποία όμως ακόμη δεν δοκιμάζεται σοβαρά, αλλά η διάσπασή της μπορεί να μας φέρει στις 867 μονάδες, σύμφωνα με την Fast Finance. Οι 883 μονάδες έχουν γίνει η κοντινή αντίσταση και οι 889 κύρια. Ο τζίρος όμως συνεχίζει να είναι αναιμικός με την ΑΜΚ της Λάμδα να απορροφά σημαντική ρευστότητα από το σύστημα.

Από τη μεριά του ο Γ. Γιαπράκης της Vital Finance αναφέρει ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναμένεται η συνέχιση της διόρθωσης της αγοράς. Πρόκειται για μια διόρθωση τύπου flat (abc 3-3-5) από την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο καθοδικό c. Το τελευταίο αυτό κύμα αναμένεται να έχει εσωτερική μορφή 5 κυμάτων, ο τυπικός στόχος βρίσκεται στις 791 μονάδες αλλά θεωρείται απόλυτα ολοκληρωμένο απλά αν εισέλθει στην περιοχή 763-818 ενώ με επιφύλαξη θα θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε αν απλά υποχωρήσει κάτω από τις 846 μονάδες.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ, η Πειραιώς και η Cenergy σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, παρέχοντας στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Λάμδα, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Jumbo χάνει 1,20%, με τον ΟΠΑΠ, τον Φουρλή, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, τη ΓΕΚ Τέρνα, τη ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και η Aegean.

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα