Νευρικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Νευρικότητα και συνεχείς αλλαγές προσήμων επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναμένουν την δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,09% στις 453,58 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να προσθέτει 0,5% ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχωρεί 0,5%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,06%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,11%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,59% και ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,01%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει πτώση 0,04% και ο ιταλικός FTE MIB χάνει 0,10%.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευτούν την Πέμπτη. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του δείκτη κατά 4,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Dow Jones. Τον Απρίλιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,2% σε ετήσια βάση. Το άλμα των τιμών τον Απρίλιο αναζωπύρωσε τους φόβους για ένα ράλι του πληθωρισμού που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Federal Reserve να αποσύρει νωρίτερα από το αναμενόμενο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Πίσω στην Ευρώπη, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στην αύξηση του εμπορίου με τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μια συνεχή ανάκαμψη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο του 1,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,7% μετά από την αύξηση 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 59,9% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,2%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% στις εξαγωγές και πτώση 1,1% στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 15,9 δισ. Ευρώ έναντι των 14 δισ. Ευρώ τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, αρνητικό κλίμα επικράτησε στα περισσότερα από τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας σημείωσε ετήσια άνοδο 9% τον Μάιο, έναντι των προσδοκιών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 8,5%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε 1,3% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 1,6% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω την Τρίτη την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 στο 5,6%. Στην έκθεση της Τράπεζας καταγράφεται αύξηση κατά 1,5% των προβλέψεων σε σχέση με τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα