Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα επικρατούσαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή το πρωί, με τους επενδυτές να αντιδρούν σε έναν ακόμη κύκλο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Οι δείκτες των περισσότερων κλάδων και μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ο κλάδος των βασικών πόρων της Ευρώπης ηγείται των απωλειών, υποχωρώντας κατά περίπου 1%. Η πτώση ακολουθεί την ανακοίνωση της Glencore, την Πέμπτη, ότι η αρμόδια αμερικανική επιτροπή CFTC διερευνά κατά πόσο η εξορυκτική εταιρεία και θυγατρικές της είχαν προβεί σε χρήση ορισμένων «πρακτικών διαφθοράς». Οι μετοχές της Glencore στο Λονδίνο υποχωρούν κατά 3,5% και πλέον μετά τη σχετική εξέλιξη.

Η Deutsche Bank, εξάλλου, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου υψηλότερα από τα αναμενόμενα, την Παρασκευή το πρωί. Η ναυαρχίδα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 201 εκατομμυρίων ευρώ (223 εκατ. δολάρια) για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ωστόσο τα έσοδά της συνεχίσαν να κινούνται πτωτικά και η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω το outlook για το 2019. Η ανακοίνωση των στοιχείων έλαβε χώρα λιγότερο από 24 ώρες αφότου η τράπεζα εγκατέλειψε επίσημα τις συνομιλίες για συγχώνευση με την Commerzbank. Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχωρούν κατά 3%.

Η γαλλική Sopra Steria ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά περίπου 10% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κάνοντας λόγο για έντονη δυναμική της αγοράς ψηφιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Παρισιού ηγείται των κερδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με άνοδο της τάξης του 6%.

Η σουηδική Skanska βρίσκεται στον αντίποδα, καθώς η εταιρεία του κλάδου των κατασκευών είδε τα λειτουργικά κέρδη της το α’ τρίμηνο να υποχωρούν αναπάντεχα. Τα κέρδη των εμπορικών δραστηριοτήτων της σημείωσαν επίσης «βουτιά», με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρεί σήμερα κατά 5%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,07%, με τον δείκτη EuroStoxx 50 να κινείται επίσης σε αρνητικό έδαφος κατά 0,04%.

Ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή πτώση 0,01%, με τον γαλλικό CAC να κινείται οριακά θετικά κατά 0,08%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,23%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,35%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται επίσης σε αρνητικό έδαφος (-0,30%).

Στο μέτωπο των μάκρο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία παρέμεινε σταθερή σε υψηλό οκταμήνου τον Απρίλιο. Η επίσημη υπηρεσία στατιστικών της χώρας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης της παρέμεινε αμετάβλητος – σε σχέση με τον Μάρτιο – στις 96 μονάδες.

Σχετικά Νέα