Νευρικότητα και αστάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και αστάθεια επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις από τους profit takers, χωρίς όμως να χάνει την επαφή του με το κρίσιμο επίπεδο των 850 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 844,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.073,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,11% στις 731,06 μονάδες.

Μετά το χθεσινό εντυπωσιακό φινάλε του ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο και τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστούν στα κέρδη, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν χαρτοφυλάκια που θέλουν να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών που καταγράφηκαν. Αν και η αγορά επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα, πλησίον του κρίσιμου επιπέδου των 850 μονάδων, την ίδια ώρα προσπαθεί να διαχειριστεί και την προσφορά που έρχεται από τους πωλητές και τους profit takers.

Πάντως οι προσδοκίες είναι θετικές, καθώς η αγορά έχει καταφέρει να καλύψει ένα μέρος από την πτώση των πρώτων τριών εβδομάδων του Αυγούστου, κόντρα σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον. Βέβαια, για να αποτυπωθεί αυτή η προσδοκία στο ταμπλό, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δοκιμαστεί με επιτυχία στο κρίσιμο επίπεδο των 850 μονάδων, το οποίο για αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι εξαιρετικά απαιτητικό, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται και σήμερα και λειτουργεί για ακόμη μία ημέρα υποστηρικτικά, συντηρώντας τα ελληνικά assets στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου φτάνει σήμερα στο 1,70% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα του 1% και διαμορφώνεται στο 0,988%, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό του.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Η Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ξεκινούν τον “χορό” των ανακοινώσεων σήμερα, με Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τάσεις που διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους θα συνεχιστούν και το δεύτερο, με αρκετά μεγέθη, όπως λειτουργικά έσοδα, καταθέσεις και μειώσεις NPEs να κινούνται θετικά.

Στο ταμπλό τώρα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη με τα άνω του 1% κέρδη που σημειώνουν, ενώ ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Cenergy, Eurobank, Jumbo, Titan, Aegean, Εθνική, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με μικρή άνοδο.

Στον αντίποδα, το -0,97% της Coca Cola, αλλά και το -0,8% των Motor Oil και Ελληνικών Πετρελαίων συγκρατούν την ανοδική πορεία της αγοράς, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται και οι Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα