Νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του εν μέσω κινήσεων που προέκυψαν μετά την διήμερη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,36% στις 770,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.995,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,52% στις 645,13 μονάδες.

Στο επίκεντρο και σήμερα βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μετά το διήμερο sell off που της κόστισε το 27,5% της αξίας της, σήμερα αντιδρά ανοδικά, χωρίς όμως να λείπουν και οι κινήσεις που της προκαλούν έντονη μεταβλητότητα. Οι σχετικές αναλύσεις αναφορικά με τις προοπτικές της επιχείρησης έχουν θολώσει το τοπίο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να καλύψουν ζημίες από το «σπάσιμο» ορισμένων margins που υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πάντως, εκεί που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα τόσο των αποτελεσμάτων της όσο και της μετοχής της, με το εργαλείο των τιτλοποιήσεων, στο οποίο θα προχωρήσουν εκτεταμένα οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τον ερχόμενο μήνα, να βρίσκεται στους σχετικούς σχεδιασμούς. Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι προοπτικές δεν είναι τόσο δυσοίωνες, αλλά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να αλλάξουν οι όροι της βιωσιμότητάς της.

Στο υπόλοιπο ταμπλό η αγορά αναλώνεται πλέον σε κινήσεις που είτε έχουν αμυντικό χαρακτήρα είτε κατοχυρώνουν κέρδη του πρώτου 20ημέρου του μήνα, μιας και η σημερινή είναι η προτελευταία συνεδρίαση του Απριλίου. Και αυτή η συνεδρίαση συμπίπτει στη δεύτερη στη σειρά τετραήμερη ανάπαυλα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι περιορισμένη.

Οδηγός σε αυτές τις κινήσεις είναι σαφώς τα αποτελέσματα του 2018, με αρκετούς τίτλους να έχουν μπει στα επενδυτικά ραντάρ. Επίσης, στην «εξίσωση» βρίσκονται και οι εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, όπως η αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, οι οποίες, αν και προεξοφλημένες σε μεγάλο βαθμό για το σύνολο της αγοράς, έχουν δευτερεύουσες αναγνώσεις σε επίπεδο τίτλων.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια με το -2,12% που καταγράφει, ενώ Πειραιώς και Aegean σημειώνουν απώλειες λίγο πάνω από το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Εθνική, Motor Oil, Grivalia, Jumbo, Φουρλής, Τιτάν, Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 1,23%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στο +3,69%, με τις Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Σαράντης να κινούνται ήπια θετικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Μυτιληναίος, ο ΑΔΜΗΕ, η Βιοχαλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σχετικά Νέα