Νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται την Τρίτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας συντηρεί τη νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών με επίκεντρο την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες που έδειξαν να φρενάρουν το ράλι των τελευταίων ημερών, για να διευρύνουν τα κέρδη τους εν μέσω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης που συμβάλλει στις ενεργειακές ελλείψεις σε μεγάλες οικονομίες.

Το Brent σημειώνει άνοδο 21 σεντς ή 0,3% στα 83,86 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, μετά από άνοδο 1,5% τη Δευτέρα.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 13 σεντς ή 0,2% στα 80,65 δολάρια το βαρέλι, και κινείται σε επταετίας.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις ΗΠΑ αναμένοντας μια σειρά από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο. Τον χορό των αποτελεσμάτων θα ανοίξουν από την Τετάρτη οι μεγάλες τράπεζες: JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,89%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,8%.

Στα επιμέρους ταμπλο, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,88% λίγο πάνω από τις 15.000 μονάδες, ο CAC 40 χάνει 1% στις 6.500 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,95% στις 7.080 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,06% στις 25.660 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,92% στις 8.810 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η εταιρεία fintech Wise με έδρα το Λονδίνο σημειώνει πτώση 4,3%, ενώ η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Gerresheimer ενισχύεται κατά 3,6%.

Στα μάκρο της ημέρας oι Βρετανοί εργοδότες αύξησαν τις προσλήψεις σε υψηλό-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από το τέλος του κυβερνητικού προγράμματος επιδότησης των μισθών, πιθανώς ενθαρρύνοντας την πρόοδο της Τράπεζας της Αγγλίας προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την πανδημία.

Τα στοιχεία έδειξαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στον αριθμό των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, περισσότερους κατά 207.000 σε σχέση με τον Αύγουστο. Ξεχωριστά στοιχεία εμφάνισαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 4,5% στο τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο, από το 4,6% στην περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Στα εταιρικά νέα, τα ταξίδια επέστρεψαν και η EasyJet ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί στο 70% της χωρητικότητας που διέθετε προ πανδημίας στην περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στον προηγούμενο μήνα, αφού οι περιορισμοί του κορονοϊού οδήγησαν σε ζημιές άνω του 1 δισ. στερλίνων το 2021.

Στο μεταξύ, στο “κόκκινο” βρίσκονται τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού την Τρίτη με τους δείκτες σε Κίνα και Ν. Κορέα να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ και ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχωρεί κατά 1,02%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα