Νευρικότητα, αστάθεια και ισχνή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με έντονη νευρικότητα, κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει τις δυνάμεις πάνω από το επίπεδο των 750 μονάδων, την ώρα που αρκετά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, μετά το 8ήμερο ανοδικό σερί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 761,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.815,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,82% στις 448,30 μονάδες.

Μεταβλητότητα εμφανίζει σήμερα το ΧΑ, μια εικόνα που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και ισχυρά κέρδη σε αρκετούς τίτλους. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ασκούν κάποιες πιέσεις στους τίτλους, με την εικόνα όμως να είναι ρευστή, δεδομένου του ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να συντηρηθεί η αγορά πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων.

Η αφομοίωση ωστόσο των επιπέδων είναι αναγκαία συνθήκη για να παγιωθεί η θετική εικόνα της αγοράς και να συνεχίσει η βελτίωση των αποτιμήσεων έως το τέλος του έτους. Και μπορεί από την αρχή του έτους σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες να παραμένουν σε αρνητικά εδάφη, εντούτοις από τις αρχές του Νοεμβρίου ανακτήθηκαν εδάφη που η αγορά είχε να δει από τις αρχές του Μαρτίου.

Οι λόγοι της μεγάλης ανάκαμψης των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν εκλείψει, με τους περισσότερους εξ αυτών να συνδέονται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Covid 19. Ωστόσο, η αγορά προσπάθησε να “διορθώσει” όλο αυτό το διάστημα τις υπερβολές που έφερε ο φόβος της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας σε περιβάλλον πανδημίας και να επαναφέρει τις αποτιμήσεις σε πιο δίκαια επίπεδα, μετά μάλιστα και την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου.

Και μπορεί η οικονομία να βρίσκεται ακόμη στο τούνελ της πανδημίας και του lockdown, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος για παράτασή του, ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου βελτιώνουν τις προοπτικές για το μέγεθος ανάκαμψης του επόμενου έτους, ενώ ουδείς παραβλέπει και την οικονομική πνοή που θα προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα τα αναπτυξιακά έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Και αυτές οι εξελίξεις ήρθαν σε μία πολύ καλή στιγμή, δεδομένου του ότι πολλά χαρτοφυλάκια σχεδιάζουν τις νέες 12μηνες στρατηγικές τους επί του ταμπλό.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ διορθώνει κατά 2,77% σήμερα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Motor Oil, με τις Σαράντης, Jumbo, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο να μην έχουν μεταβολή.

Στον αντίποδα, οι Πειραιώς, Coca Cola, Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Alpha Bank.

Σχετικά Νέα